Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, telekomünikasyon kurumunun özelleştirilmesi sürecinde hükümet krizi yaşayan Slovenya'ya tavsiyede bulundu. Özelleştirilme için cesur olunması gerektiğini söyleyen Erdoğan, "Maalesef kamu kurumlarında genelde mantık hep şudur: Devletin malı deniz, yemeyen domuz." ifadelerini kullandı.

Slovenya-Türkiye İş Forumu'na hitap eden Erdoğan, "Özelleştirme konusunda maalesef bizden önceki iktidarlar cesur davranmadıkları için istenilen beklenen bir özelleştirmeyi gerçekleştiremediler. Burada hep kaybedildi. Neden? Çünkü kamuya ait firmaların hemen hemen büyük bir çoğunluğu sürekli zarar ediyordu." dedi.

Erdoğan şöyle devam etti: "Biz cesur davrandık. Çok eleştiriler aldık. Çok eleştirdiler bizleri köşe yazarları... Bazı yerlerde ufak tefek gösteriler de olmadı değil; oldu. Ama biz inandık, azmettik, kararlı bir şekilde yolumuza devam ettik. Çünkü biz şunu biliyorduk: Eğer biz bu özelleştirmeleri gerçekleştirirsek yarın buraları kazanacak, kazanmakla kalmayacak, istihdamda bize çok ciddi bir kaynak oluşturacak, ödediği vergiyle bizlere çok ciddi bir kaynak oluşturacak, uluslararası piyasada da bu kurumlar, bu kuruluşlar Türkiye'nin sesini çok daha farklı bir şekilde geliştirecek."

Kamu kurumlarında genelde mantığın hep "devletin malı deniz, yemeyen domuz" olduğunu ifade eden Erdoğan, "Çünkü devletin malını kimse aynı hassasiyet içerisinde ele almıyor. Ama özel sektör öyle değil. Özel sektörde, adam orada, 'acaba ben ne kadar kaybediyorum' diye buna dikkat ediyor." şeklinde konuştu.

Finans sektörünün tamamını özelleştirilmesinin ise doğru olmayacağını ifade eden Erdoğan, "O zaman piyasayı tamamen onlar balanse etmeye başlarlar. Tamamen piyasanın hakimi olarak gelirler, ki orada o zaman ciddi sıkıntılar başlayabilirler." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ve Slovenya'nın Balkanlarda istikrarın sağlanması yönünde büyük çaba gösterdiğini de belirterek, "Bölge ülkeleriyle ticaret ve yatırımları daha da artırarak bu çabaları desteklemeliyiz." ifadelerini kullandı.