Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in uzunca bir süredir hazırlık yaptığı İkinci Dünya Savaşı’nda Nazi Almanya’sına karşı kazanılan zaferin 70’inci yılı kutlamalarında Kızıl Meydan’da Türkiye’yi Moskova Büyükelçisi Ümit Yardım temsil edecek.

Edinilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kremlin’in davetine olumlu cevap vermedi. Ankara’nın davetle ilgili olumsuz kararı Kremlin’e iletildi.

Türkiye ve Rusya arasında Çanakkale Savaşı’nın 100’üncü yılı kutlamaları ve Ermenistan’da yapılan sözde soykırımın 100’üncü yılı törenleri nedeni ile sorun yaşandı. Putin 24 Nisan’da Erivan yerine Çanakkale’ye gelmesini isteyen Erdoğan’a olumsuz cevap vermiş, Duma Başkanı Sergey Narışkin kutlamalarda Rusya’yı temsil etmişti.

Putin’in, 23 Nisan’da bir kutlamaya gönderdiği mesajda “soykırım” ifadesini kullanması, Erivan’da anma törenlerine katılması ve Rusya parlamentosu alt kanadı Duma’nın “soykırım” ifadesinin yer aldığı bir açıklamayı kabul etmesi Ankara’nın tepkisine neden olmuştu.

Türkiye’den Rusya’ya ihracat geçen yıla göre yüzde 40’lara kadar gerilediği bir dönemde siyasi ilişkilerde sorunların yaşanması ticari ilişkileri olumsuz etkilemesinden endişe ediliyor.

Kommersant gazetesi iki ülke arasında dev projeler arasında yer alan Türk Akımı’nın gelişmelerden olumsuz etkilenebileceğini iddia etti. Rusya’nın “soykırım” açıklamalarına kızan Ankara, Türk Akımı’nı geciktirebilir.