Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şanlıurfa’nun Suruç ilçesinde bombalı saldırı sonucunda 28 kişinin yaşamını kaybettiği terör saldırısını kınadığını söyledi. Erdoğan,”Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde maalesef bir terör saldırısı sonucunda 28 vatandaşımızın ölümü ve bunun yanında ciddi yaralıların oluşu bizleri teessüre boğmuştur. Bu vahşeti işleyenleri ben de şahsım olarak milletim adına kınıyorum.” dedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kapsamında geldiği KKTC’de mevkidaşı Cumhurbaşkanı Akıncı ile baş başa görüştü. İki lider görüşme sonrasında ortak basın açıklaması yaptı. Erdoğan burada yaptığı konuşmada, Suruç'taki saldırıda yaşamını yitirenlerin ailelerine baş sağlığı diledi. Yaralılar için de şifa dileyen Erdoğan, “Bu arada Sayın Cumhurbaşkanının da ifade ettiği gibi bugün saat 13.00 sıralarında Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde maalesef bir terör saldırısı sonucunda 28 vatandaşımızın ölümü ve bunun yanında ciddi yaralıların oluşu bizleri teessüre boğmuştur. Bu vahşeti işleyenleri ben de şahsım olarak milletim adına kınıyorum. Uçağa bindiğimiz anda bu haberi almış olduk. Şu anda Bakan arkadaşlarımız Şanlıurfa’ya hareket ettiler. Belki de oraya ulaşmış vaziyetteler.” diye konuştu.


“DAVUTOĞLU ANKARA’DAN TAKİP EDİYOR”

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun konunun takipçisi olduğuna işaret eden Erdoğan, kendilerinin de KKTC’den takip edeceklerini söyledi.
“Terör nereden gelirse gelsin lanetlenmelidir.” diyen Erdoğan, “Terörün her zaman söylüyoruz dini yoktur, ırkı yoktur. Milliyeti yoktur, vatanı yoktur. Dolayısıyla teröre karşı uluslararası mücadelenin verilmesi gerektiğini hep ifade ettik. Terör insanlığın huzuruna kast eden bir olaylar silsilesidir. İnsanlığın mutluluğuna kast eden bir olaylar silsilesidir. Buna karşı da mücadeleyi dünyanın her yerinde dünyanın her yerinde vermeliyiz. Bu vesile ile bir kez daha kınıyor ve bu terör eyleminde hayatını kaybeden vatandaşlarımızın ailesine bağ sağlığı diliyor milletimizin başı sağolsun diyorum. Yaralılara acil şifalar diliyorum. Başta Sağlık Bakanlığımız olmak üzere bütün görevli arkadaşlarımız en sıcak şekilde ellerinden gelen gayreti gösteriyorlar. Gösterecekler.” şeklinde konuştu.

“LİDERLERDEKİ AZİMDEN DOLAYI MUTLUYUM”

Akıncı ile birlikte müzakerelerde gelinen noktayı bugün değerlendirme fırsatı yakaladıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, sürecin iki tarafta da kararlılıkla sürdürüldüğünü dile getirdi.
Bu fırsatın kaçırılmaması gerektiğinin altını çizen Erdoğan şunları söyledi:
“Maalesef hep ortada bırakılan bu sürece artık bizim nihayete erdirmemiz gerekiyor. Biliyorsunuz Annan Planı ile bir çıkış olmuştu ki bu umut doluydu. İsviçre’de attığımız adımlar çok çok mühimdi. Fakat bunu noktayı koyarak bitiremedik. Ümit ederim ki şimdi yapılan bu çalışmalar adeta buna noktayı koyma azmi ile devam eder. Gerek Kıbrıs Rum tarafı gerek Türk tarafı adil bir neticeyi yakalarlar ve başta siyasi eşitlik olmak üzere bu adımı imkanı atmış oluruz. Şu anda bu görüşmeleri yürüten teknokratlar ve liderler bir azmin içerisinde... Bunları kendilerinde gördüm bundan da ayrıca mutluyum.”

“GARANTÖR ÜLKE OLARAK ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ”

Garantör ülke olarak Türkiye’nin elinden geleni yapmaya hazır olduğunu aktaran Erdoğan," Bundan kimsenin şüphesi olmasın tabi KKTC yönetimi olarak şunu bilmelisiniz ki Türkiye Cumhuriyeti olarak bizler her zaman anavatan -yavruvatanla el ele bu çalışmaları sürdüreceğiz. Buranın her yönüyle alt yapısıyla üst yapısıyla çok daha modern bir ülke olması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz."


“SU PROJESİNDE SONA GELİNİYOR”

Türkiye’den KKTC’ye verilecek su ile ilgili olarak da konuşan Erdoğan, 1, 5 kilometre gibi bir alanın kaldığını bununda yakın zamanda biteceğini kaydetti.
“Türkiye'de’ gelen bu barış suyu projemiz inşallah bir iki ay sonra sona ermiş olacak.” diyen Erdoğan şöyle devam etti: “ Bu KKTC’yi çok daha rahatlatacak. KKTC artık bir vaha olma noktasından öte artık bereketli topraklar ülkesi haline gelecektir. Ben bunu özellikle tüm KKTC’deki kardeşlerimiz için çok farklı bir gelişme olarak görüyorum. Eğitim ve öğretimde KKTC hamdolsun 70 bini aşkın öğrenci sayısına ulaştı. Burayı bir cazibe merkezi haline getiriyorlar. Diplomasi de artık uluslararası camianın temsilcin KKTC’deki görüşmeleri süreci çok daha verimli olarak etkileyecektir. Ben de bu vesile ile tekrar Şanlıurfa Suruç’taki bu vahşeti tekrar lanetliyorum. Ölenlere rahmet diliyorum. Yaralılara da Allah’tan şifalar diliyorum.”


AKINCI: TÜRKİYE BARIŞÇI BİR ÇÖZÜMÜN ARKASINDA DURUYOR

Toplantı da konuşan Mustafa Akıncı da Şanlıurfa’daki saldırıyı lanetledi. Akıncı, “Bu saldırılar ne yazık ki geride çok acılar ve yaralar bırakıyor. Nereden geldiğine bakılmaksızın ben de bunu bir insanlık görevi olarak görüyorum ve duygularımı sizle paylaşıyorum.” dedi.

“GELİNEN NOKTAYI ENİNE BOYUNA KONUŞTUK”

Erdoğan’la Kıbrıs konusunda gelinen son aşamayı değerlendirdiklerini belirten Akıncı şunları söyledi:
“ Türkiye Cumhuriyeti öteden beri Kıbrıs’ta iki kesimli iki toplumlu federatif bir yapının kurulmasını çok ciddi bir şekilde destek veriyor. 2004 yılında bu Annan Planı sürecinde de kendisini gösterdi. Daha sonraki aşamalarda da 13 Şubat 20014 tarihinde liderlerin vardığı uzlaşmanın hazırlanması süreci nde de kendisini gösterdi. Başta Sayın Cumhurbaşkanı olmak üzere Türkiye hükümeti ve bütün varlıkları ile Türkiye Kıbrıs’ta barışçı bir çözümün gerçekleşmesinin arkasında duruyor. Biz de bundan büyük bir kıvanç duyuyoruz.”

“YUNANİSTAN VE TÜRKİYE İLE DE EL ELE GÖNÜL GÖNÜLE YENİ BİR DÖNEME YELKEN AÇALIM”

Şimdiki ve geçmiş kuşakları olarak Kıbrıs’ın acılarını gözyaşlarını paylaştıklarını söyleyen Akıncı, gelecek kuşakların barışı paylaşmalarını temenni etti. Gerek Doğu Akdeniz gerekse Ege Denizi'nin bir barış adası haline getirilmesi gerektiğini anlatan Akıncı, “Sadece Kıbrıslı Türkler ve Rumlar olarak değil, Türkiye’de Yunanistan’da el ele gönül gönüle yeni bir döneme yelken açalım. Bu dike ve temennilerle böylesi bir günde aramızda oldukları için yeniden kendilerine teşekkür ediyorum. Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşanmış olan kötü olayı kınıyorum. Çok daha başarılı mutlu refah bir gelecek diliyorum.” açıklamalarında bulundu.