Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin 30 yıldır terörle mücadele ettiğini belirterek, “Terörün kazananı, kaybedeni olmaz, bunu ayırt edemezsiniz. Her iki taraf da kaybeder. Aynı savaşta olduğu gibi.” dedi.

Suriye ve Irak’tan Türkiye’ye 2 milyon kişinin sığındığına ve bunlar için 5,6 milyar dolarlık harcama yaptığını ifade eden Erdoğan, “Biz bunun sancısını, bedelini çok çektik; hâlâ da ödüyoruz. Ama dostlarımızın aynı şekilde bu tür bedelleri ödemesini istemiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arnavut mevkidaşı Bujar Nişani ile Tiran’da görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu. Makedonya’daki olaylara dikkat çeken Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

“Balkanlarda barış ortamını zedeleme gayreti içerisinde olanlar var. Onun için Balkanların barış, refah ve istikrarına biz de çok önem veriyoruz. Özellikle Makedonya Cumhuriyeti’nde devam eden gerginliklerin diyalog yoluyla çözülmesini ve Ohri Anlaşması’yla sağlanmış olan barışın zarar görmemesini temenni ediyoruz.”

Sözü Türkiye’ye getiren Erdoğan, “Terörden çok çekmiş bir ülkeyi ve şu anda 30 yıldır devam eden terörle mücadele sürecimiz hâlâ devam ediyor. Bunun bedelini çok iyi biliriz. Aynı bedeli Balkanlar’da, dünyanın değişik yerlerinde, hangi dinden, hangi etnik unsurdan olursa olsun, böyle bir bedeli ödemelerini istemiyoruz. Terörün kazananı, kaybedeni olmaz, bunu ayırt edemezsiniz. Her iki taraf da kaybeder. Aynı savaşta olduğu gibi.” şeklinde konuştu.

Akdeniz ve Ege’deki göçmen trajedilerine de dikkat çeken Erdoğan, AB’nin buna karşı takındığı tavrı ‘müzakereci bir ülkenin cumhurbaşkanı’ olarak eleştirdi. Erdoğan, “Fakir, evsiz, yurtsuz… Bu tür insanlara karşı duyarsız mı kalacağız? Bu insanlara karşı bir çözüm üretmek acaba gelişmiş ülkelerin sırtına borç değil mi? Biz diyoruz ki, herkes boynunun borcunu yerine getirmeli.” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, iki ülke arasında yıllık 430 milyon dolarlık ticaret hacminin 1 milyar dolara ulaşmasını hedeflediklerini de söyledi. Arnavutluk’taki Türk yatırımlarından da bahseden Erdoğan, “Altyapıda, üst yapıda özgüven sahibi bir Türkiye haline 12 yılda geldik. Bütün bu alanlardaki bilgilerimizi Arnavut kardeşlerimizle paylaşmaya hazırız.” dedi.