Ermenistan Parlamentosu Başkanı Galust Sahakyan, Türkiye’nin Akdeniz'deki "meydan okumalarını" kınadı.

Rum basını, Güney Kıbrıs'ta temaslarda bulunan Ermenistan Parlamentosu Başkanı Galust Sahakyan’ın, Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru ile dün gerçekleştirdiği görüşmeye ve bu çerçevede yapılan açıklamalara yer verdi. Gazetelere yansıyan haberlere göre Ermenistan Parlamentosu Başkanı Galust Sahakyan, Rum Meclisi’nin özel oturumunda bir de konuşma yaptı.

Rum Meclis Başkanı, Sahakyan’ın Güney Kıbrıs ziyaretini tarihi olarak nitelendirirken Sahakyan’ın ziyaretinin, Ermeni soykırım iddialarının 100. yıl dönümüne de denk geldiğini belirtti.

Ermenistan Parlamentosu Başkanı Galust Sahakyan, Meclis’te yaptığı konuşmada, Güney Kıbrıs’ın Kıbrıs sorunun çözümüne ilişkin yapıcı yaklaşımına itibar ettiğini belirtirken Türkiye’nin “yapıcı olmayan” bir yaklaşım benimsemesinden dolayı duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Sahakyan açıklamasında, Türkiye’nin ayrıca Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin son aşamayı da sabote ettiğini iddia etti.

Sahakyan, Türkiye’nin, “tüm bölgeyi istikrarsız hale getirerek, Güney Kıbrıs’a karşı saldırgan faaliyetleri ve askeri şiddet kullanımı tehdidiyle, gerilimi tırmandırdığını” ileri sürdü. Kıbrıs sorununa ilişkin olarak, ülkesinin her zaman için Güney Kıbrıs’a destek verdiğini, kardeş ülkenin yeniden birleşmesi için Güney Kıbrıs’ın yanında olacağını belirten Sahakyan, Rum Meclisi’nin, Ermeni iddialarının inkar edilmesini suç sayan yasa tasarısını benimsemesinden duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.

Öte yandan, Güney Kıbrıs ve Ermenistan Posta Daireleri’nin, Ermeni soykırım iddialarının yıld önümü nedeniyle hazırladığı ortak posta pulunu bastığı kaydedildi.

Ermeni soykırım iddialarını reddedenlerin cezalandırılmasını öngören bir kanun tasarısı dün Rum Temsilciler Meclisi tarafından kabul edilmiş, Ermenistan ile tarihi bağlarının olduğunu aktaran Rum Meclis Başkanı, "Rum ve Ermeni halklarının kaderleri ortak. Kıbrıslı Rumlar da 1974'te Türklerin kurbanı oldu. 24 Nisan'ı milli anma günü de ilan ettik." şeklinde konuşmuştu.