Ermenistan’ın Gümrü kentinde 6 kişilik bir aileyi öldürdüğü iddia edilen Rus asker Valeri Permyakov’un (19) Ermeni güvenlik güçlerine teslim edilmesini talep eden vatandaşlar sokağa döküldü.

Gümrü’de bulunan 102 no'lu askeri üsse yakın alanda gösteri yapan yaklaşık 2 bin Ermeni, Rus askerin Ermenistan’a teslim edilmesini talep etti. Polis ve göstericiler arasında arbede de yaşandı. Göstericileri sakinleştirmek için başta Şirak bölge savcısı Raffi Aslanyan olmak üzere Ermeni yerel yetkililerin bölgeye gittiği ifade edildi. Bölgede ek güvenlik önlemleri alındı.

Gümrü’nün Şirak belediyesi önünde toplanan birkaç bin Ermeni gösterici ve polis arasında da arbede çıktı.

Benzer gösteri başkenti Erivan'daki Ermenistan Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde de yapıldı. Gösteriye yaklaşık 100 kişi katıldı. Göstericiler Ermenistan’da ulusal matem günü ilan edilmesini de talep etti. Benzer gösterinin Rusya'nın Erivan Büyükelçiliği önünde yapılacağı da belirtiliyor.

Cinayet zanlısı Rus asker Permyakov dün Türk-Ermeni sınırında yakalanmıştı. Rusya’nın 102 nolu askeri üssünde görev yapan asker 6 kişilik bir aileyi silahla öldürmek ve 6 aylık bir bebeği de yaralamak suçundan yargılanacak.

Ermenistan Başsavcılığı, askerin Rusya vatandaşı olduğu gerekçesiyle Ermenistan’a verilmeyeceğini açıkladı.

Basına konuşan Ermenistan Soruşturma Komisyonu danışmanı Sona Truzyan, Rus askerin 102 no'lu üsten izinsiz çıktığını, katliamın yapıldığı evde Permyakov’a zimmetli bir botun bulunduğunu, saldırının AK-74 tip silahla gerçekleştirildiğini söyledi.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, trajedinin araştırılmasını, suçlunun gerekli cezayı almasını istedi. Sarkisyan mesajında, “Ermenistan’da bulunan Rus askeri üssünde çalışanlar tamamı ile Ermenistan yasalarına uymak zorunda. Barbarca suçu işleyenle ilgili gerekli tüm tedbirler alınmalı.” çağrısında bulundu.

Rus askerin bir aileyi neden yok ettiği ile ilgili henüz bir açıklama yapılmazken olay mahallinde yapılan incelemelerde şüpheliye ait üniforma ve bot, bir sustalı bıçak, 21 boş kovan, biri boş biri dolu iki şarjör bulunmuştu.