Rusya’da yaşayan Ermeni Diasporası, 1915 olaylarında hayatını kaybedenleri anmak ve soykırım iddialarının kabul edilmesi için Moskova'da çeşitli gösteriler düzenledi.

Moskova’nın merkezindeki Kırım Köprüsü yanındaki Puşkinski Naberejnı Meydanı'nda düzenlenen gösteriye yaklaşık bin kişi katıldı. Ermeni Diaspora teşkilatlarından Rusya Ermenileri Birliği ve Rus-Ermeni İşbirliği Dostluk Derneği’nin organize ettiği gösteriye; Rusya Parlamentosu alt kanadı Duma, BDT ülkeleri ve Avrasya ile İlişkilerden Sorumlu Komisyon Başkan Yardımcısı Tatyana Moskalkova, Ermeni kökenli gezgin Artur Çilingarov, Ermeni kökenli Rus Siyaset Uzmanı Andranik Migranyan ve ülkede yaşayan vatandaşlar katıldı.

Göstericiler, Ermenistan, Rusya ve Yunanistan bayrakları eşliğinde “Ben unutmadım ve talep ediyorum!” pankartı açtı.

GÜVENLİĞİN GARANTİSİ 'SOYKIRIM'I KABUL ETMEK

Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan Rusya Ermenileri Birliği Başkanı Ara Abramyan, Türk halkının Ermeniler için düşman olmadığını söyledi. Abramyan, “Bugünkü halk bizim düşmanımız değil. Biz bugün kendi hayatlarını tehlikeye atarak Ermenileri koruyan ve hayatlarını kurtaran Türkleri de hatırlıyoruz. Bugün Türkiye’de birçok insan ‘soykırımın’ yapıldığını kabul ediyor. Türkiye’de aşırı muhafazakârlar ve milliyetçiler olmasına rağmen ‘soykırımı’ kabul edenler az değil. Zamanı gelecek Türkiye bunu kabul edecek. Çünkü yeni bir sayfa açmak için tek ve en doğru yol bu. Kabul etmek ve suçluları kınamak gerekir. Güvenliğin garantisi budur. Bölgemizde barış olacağından eminiz. Türkiye-Ermenistan sınırı da açılacaktır. Tamamen farklı bir tarih başlayacak.” iddiasında bulundu.

Türk hükümetinin açıklamalarını anlayamadığını belirten Abramyan, "Türkiye hükümetinden tek beklentimiz şudur: ‘Soykırımı’ kabul etmek ve kınamak. Bu iki ülkenin de lehinde olacaktır. Biz bu olayların devam etmesini istemiyoruz. Sakin ve barışçıl bir şekilde bunu halletmeliyiz. Türkiye’nin ‘soykırımı’ tanıması yeni bir dünya politikası olacaktır. Türkiye’nin kabul edeceği günlerin geleceğinden eminim ve bu yakında olacak." şeklinde konuştu.

Ermeni vatandaş Svetlana Aramov ise “Moskova'da bir yardım kuruluşunda çalışıyorum. İhtiyaç sahiplerine yardım ediyoruz. Benim dedem ve ninem Van şehrinde yaşıyorlardı. Savaş başladığında yedi çocukla birlikte oradan ayrıldılar. Şimdiki Ermenistan'a geldiler. O zaman Sovyet hükümeti daha yoktu. Sovyetlerin başa gelmesinden sonra Bakü, Rusya sınırları içerisinde yer aldı. Ve biz ailemle Bakü'ye yerleştik. Orada büyüdük, kardeşçe yaşadık o topraklarda. Ukrayna'da yaşanan kaos ortamı orada da yaşandı ne yazık ki.” ifadelerini kullandı.

Kötü milletlerin ve sadece kötü insanların olduğunu belirten Aramov adlı Ermeni vatandaş ise şunları söyledi: “Türkiye'den bir beklentim yok, sadece bütün insanların barış içerisinde yaşamasını diliyorum. Savaş çok kötü, büyük hasarlar bırakıyor insanlarda. Bu yüzden kardeşçe yaşamak gerek. Ayrıca Putin'i yapmış olduğu politikalardan dolayı destekliyorum. Savaşsız barış yollu çözümler getirmeye çalışıyor her zaman.”

Siyaset Uzmanı Andranik Migranyan da, “İki halk arasında barış olması lazım, bunun gerçekleşmesi için de Türk tarafının yapmış olduğu 'soykırımı' kabul etmesi ve pişmanlığını dile getirmesi lazım. Bugün burada oldukça iyi bir atmosfer var. Ermeni halkının buradaki ve dünyanın birçok yerinde yapılan gösterilerdeki dayanışmasını gördük. Bugün samimi, dürüst olan Türkler bu 'soykırımı' kabulleniyor. Yakın bir zaman sonrada Türk yönetiminin bunu kabulleneceğini düşünüyorum.” dedi.

TÜRKLER DEDELERİNİN YAPTIKLARINDAN DOLAYI SUÇLANAMAZ

Tam 100 yıl önce bugün Osmanlı’da Ermeni aydınların yok edilmeye başladığını ve bunun 10 yıl devam ettiğini iddia eden Rusya’daki Ermeni Gençleri Kongresi Başkanı Andranik Avsepyan, “Bugün burada toplanan insanların birinci amacı; bu konunun hala gündemde olduğunu göstermek. Öldürülen insanları bugünlere kadar unutmadık. Buradaki Ermenilerin çoğunun kökü batı Ermenistan’a dayanıyor. Mesela benim köküm Türkiye’de Kars şehrine dayanıyor. Dedemin babası ve babaannemin annesi Kars’ta yaşamış. Ve maalesef babaannemin ailesi kilisede yakıldı. Dedemler de Ermenistan tarafına kaçarken hayatlarını kaybettiler.” şeklinde konuştu.

Avsepyan, “Tarihte ne olduysa bunun kabul edilmesini istiyoruz. Bugünkü Türkler, dedelerinin ve atalarının yaptıklarından dolayı suçlu değiller. Bugünkü Almanların Hitler yüzünden suçlu olmadığı gibi.” ifadelerini kullandı.