Gümrü'de 7 kişilik bir aileyi öldürdüğü iddia edilen Rusya’nın Ermenistan’daki askeri üssünde görevli Valeri Permyakov isimli asker, mahkemeye çıkartıldı. İnternete düşen görüntüde Permyakov'un sivil Ermeni savcıları tarafından ifadesi alınıyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in basın sözcüsü Dmitri Peskov, askerin Rusya vatandaşı olduğu gerekçesiyle Rus mahkemesi tarafından yargılanacağını söyledi. Peskov, Putin’in talimatıyla bölgede Rus ve Ermeni savcıların ortak çalışma ve soruşturma yaptıklarını ifade etti.
Türkiye sınırında yakalanan asker Permyakov’un Rus üssüne götürülmesi Ermenilerin tepkisine neden olmuştu. Gelişmeler üzerine ülkenin ikinci büyük kenti Gümrü’de bulunan Rusya Başkonsolosluğu önünde toplanan kalabalık, polisle çatışmış olayda en az 14 gösterici ve 5 polis yaralanmıştı.

Göstericiler Rus askerin Ermenistan yönetimine teslim edilmesini ve Ermeni yasalarına göre yargılanmasını istiyor. Başkent Erivan’daki Özgürlük Meydanı’nda toplanan göstericiler de polisle çatışmıştı.
İki ülke arasında tansiyonun yükselmesine neden olan olayla ilgili Rusya Devlet Başkanı Putin, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ı arayarak başsağlığı dilemişti. Olaylara neden olmakla suçlanan Rus askerle ilgili gerekli tüm işlemlerin yapılacağı taahhüdünden bulunan Putin, soruşturmanın kısa sürede tamamlanacağını ve suçluların cezalandırılacağını belirtmişti.