Ermenistan’da elektrik fiyatlarına yüzde 16 civarında zam yapılması nedeniyle bir haftadır devam eden gösterilerde Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan devreye girdi. Eylemcilerin de yer aldığı bir heyetin enerji şirketinde denetim yapmasını isteyen Sarkisyan, bu süre içinde zammın devlet tarafından sübvanse edilmesini teklif etti. Sarkisyan’ın teklifini yeterli bulmayan göstericiler eylemlere devam kararı aldı.

Elektrik fiyatlarına yapılan zammı haklı bulduğunu ifade eden Sarkisyan, incelemelerin sonucunda bu durumun netlik kazanacağını söyledi. Sarkisyan, “Zammın gerekli olduğuna dair objektif gerekçeler açıklandı. Ancak bu konuda kuşku ve güven sorunu var. Önce bunun ortadan kalkması gerekiyor” dedi. Erivan’da Bagramyan Caddesi’nde toplanan protestoculardan eylemlerine son vermelerini isteyen Sarkisyan, sorunların ortak çalışmalarla üstesinden gelinebileceğini belirtti.

Kent merkezinin felç hale getirilmesinden vazgeçilmesini talep eden Sarkisyan, “Eylemlerin sonlandırılması zamanı geldi. Bagramyan Caddesi’ni boşaltalım. Karar sürecinde katkı sağlayabiliriz. Ben protestoda seslerini yükselten gençlere seslenmek istiyorum. Değerli dostlarım, yeni süreçte sorumluluk almaktan endişe etmeyin” çağrısında bulundu. Polisin her türlü problemin üstesinden gelebileceğini, ancak hedeflerinin bu olmadığını belirten Ermenistan Cumhurbaşkanı, sivil toplum ve demokrasi yolunun zor olduğunu, ancak bundan başka alternatiflerinin de olmadığını belirtti.

Erivan’da Cumhurbaşkanlığı binasının da bulunduğu Bagramyan Caddesi’ni trafiğe kapatan eylemciler teklifi yeterli bulmadıklarını, eylemlerine devam edeceklerini açıkladı. Gece boyunca binlerce kişi caddede eylemlerini sürdürdü.

Ermenistan’da elektrik fiyatlarına 1 Ağustos’tan itibaren geçerli olacak yüzde 16’lık zammı protesto eden eylemciler 19 Haziran’dan bu yana sokaklarda. Polis eylemlerin 4. gününde tazyikli su ile müdahalede bulunmuş ve 200’ün üzerinde eylemci gözaltına alınmıştı. Müdahale sonrası gösterilerin büyümesi üzerine gözaltına alınanlar serbest bırakıldı ve polis barışçıl devam eden gösterilere izin verdi. Rusya’da bir kısım uzmanlar eylemlerin Ukrayna’da yaşanan renkli devrim süreçlerine benzediğine dikkat çekiyor.