Ermenistan’da artan elektrik fiyatlarını protesto etmek için Özgürlük Meydanı’nı dolduran ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na çıkan yolları kapatan yaklaşık 15 bin kişi, yeniden eylemlere başladı. Dün sabah saatlerinde polis müdahalede bulunarak 237 eylemciyi gözaltına almıştı. Gece geç saatlerde caddeleri yeniden dolduran eylemciler gözaltına alınanların tamamının serbest bırakılmasını ve elektrik zamlarının da geri alınmasını istiyor.

Eylemciler, belirledikleri sürenin dolmasına rağmen gözaltına alınanların serbest bırakılmamasına tepki gösterdi. Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na doğru ilerleyen kalabalığın önünü Bagramyan Caddesi’nde kesen polis, eylemcilerin Saray’a ulaşmasına izin vermedi.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın eylemcilerden bir grupla görüşmek istediği, ancak eylemcilerin bunu reddettiği belirtiliyor. “Hırsızlığa hayır” platformunun öncülüğünde gerçekleşen eylemlerde vatandaşlar elektrik fiyatlarının 1 Ağustos’tan itibaren yüzde 17-22 civarında zamlanmasına tepki gösteriyor.

Rus basınında yer alan haberlerde eylemcilerin kendilerini “Yeni Meydan” ya da “ElectroMaidan” olarak tanımladıkları ve Twitter'da bu isimle dünya gündemine girdikleri belirtiliyor. Ukrayna basını ise halkın elektrik fiyatlarından çok “Rusya’nın işgaline” karşı meydanlara indiğini savunuyor.

Ermenistan siyaset uzmanı Hrant Melik-Şahnazaryan, eylemlerin “renkli devrim” olduğu yönündeki değerlendirmelere katılmadığını, özünde ekonomik gerekçelerin olduğunu belirtti. Sputnik’e konuşan Şahnazaryan, “Bir kısım siyasi güçler bunun arkasında başka planlar yapabilir. Tüm bunların arkasında kimin olduğunu söylemek çok zor. Bir kısım Ukrayna yetkilileri bunu kendi çıkarlarına kullanmak isteyebilir” şeklinde konuştu.

Bir diğer Ermeni siyasetçi Andrey Araşev de Lenta.ru’ya yaptığı değerlendirmede, eylemlerin sosyo-ekonomik taleplerin karşılanmamasından kaynaklandığını, eylemlerde çok farklı partilerden ve sosyal gruplardan insanların yer aldığını söyledi. Araşev, eylemlerde Rusya karşıtı yaklaşımların öne çıkması durumunda Ukrayna ve diğer benzer senaryoların yaşanabileceği uyarısını yaptı.