Ermenistan’ın başkenti Erivan’da Cumhurbaşkanlığı’na çıkan Bagramyan Caddesi’ni bir haftadır kapatan eylemciler hükümetten 3 talep de bulundu.

Elektrik fiyatlarına 1 Ağustos’tan itibaren gelecek yüzde 17 zammın iptalini isteyen eylemciler, fiyatların indirilmesine yönelik görüşmelerin başlatılmasını ve göstericilere karşı güç kullanan polislerin de cezalandırılmasını istiyor.

Erivan’da “hırsızlığa hayır” platformunun organize ettiği eylemler bir haftasını doldururken, gösterilerin renkli devrimlerin bir benzeri olduğu tartışmaları yapılıyor.

Polisin Salı günü gerçekleştirdiği müdahalede göz altına alınan 237 kişinin tamamı serbest bırakıldı. Polisin müdahalesi sonrası gösterici sayısı iki katına çıkarken, güvenlik güçleri eylemlerin barışçıl bir şekilde devam etmesi durumunda herhangi bir müdahalede bulunmayacaklarını açıkladı.

Hükümet yetkilileri göstericilerin taleplerinin yerine getirilmesinin imkansız olduğunu belirtiyor. Ermenistan Başbakanı Hovik Abrahamyan kararı geri almayacaklarını ve 1 Ağustos’ta zammın yürürlüğe gireceğini ifade etti. Başbakan, “Bizim hesaplamalarımıza göre her bir aile için 1400 dram ortalama zam var. (1 dolar 472 dram)” bilgisini paylaştı.

Ermenistan polis müdürü Vladimir Gasparyan, Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın görüşme talebinin eylemciler tarafından reddedilmesini eleştirdi. Eylemcilerin taleplerinin belirli olmadığını ve bir şey söylemediklerini ifade eden Gasparyan, eylemcilerin dört gecedir caddede olduğunu söyledi.