İngiltere’nin başkenti Londra’da, iki yıl önce terör şüphelisi olarak tutuklanan Türkiye kökenli Erol İncedal (27), yeniden görülen ve 4 hafta süren dava sonucu beraat etti.

İki yıl önce, terör şüphelisi olarak başkent Londra’da, Cezayir asıllı Rarmoul Bohadjar (27) ile birlikte gözaltına alınan İncedal, Londra Ağır Ceza Mahkemesi Old Bailey’deki davada, bomba yapımını anlatan dokümanlar nedeniyle suçlu bulunmuştu.

Basına kısmen kapalı olarak yürütülen davada jürinin görevden alınması sebebiyle yeniden mahkemeye çıkarılan İncedal, yeni oluşturulan jürinin bugünkü oturumda verdiği oy çoğunluğuyla suçsuz bulundu.

Hukuk öğrencisi Erol İncedal, iki yıl önce arabasına yerleştirilen dinleme cihazından bir ay sonra Cezayir asıllı Rarmoul Bohadjar (27) ile birlikte gözaltına alınmıştı. Arabasında yapılan aramalar sonucu, İncedal’ın bomba yapımına dair 5 sayfalık belge bulundurduğu ortaya çıkmıştı. Ayrıca, arabasındaki gözlük kabının içinde eski İngiltere Başbakanı Tony Blair'in ev adresi bulunmuştu. Bu sebeple de eski başbakana suikast planlamakla suçlanmıştı.

Türkiye kökenli zanlının cep telefonunda ise terör örgütü IŞİD'i destekleyen bilgiler olduğu saptanmıştı. 2008 yılında Mumbai’de düzenlenen terör saldırısına benzer bir eylem planladığı iddia edilen İncedal, mahkemede sunulan delil ve iddiaların hepsini reddetmişti.

İncedal’ın bilgisayarında yapılan incelemeler sonucu, Pakistan ve Yemen'e gidiş yolları ve IŞİD hakkında aramalar yaptığı tespit edilmiş, İncedal’ın bir dönem Suriye’ye gittiği ortaya çıkmıştı.

Savcılığın yaptığı açıklamaya göre, İncedal Suriye’ye gittiği sürede tanıştığı "Ahmed" kod adlı kişi ile 2013 yazında "terör eylemleri" planladı.

Hiçbir zaman terör eylemi girişiminde bulunmadığını savunan İncedal, planların varlığını kabul etmesine rağmen kendisinin bu planlarda bir rol üstlenmediğini söyledi. Bugün gerçekleştirilen dava sonucunda ise beraatine karar verildi.

İncedal’ın bomba yapımına dair bulundurduğu belgeler nedeniyle alacağı cezaya ise haftaya karar verileceği öğrenildi.

Ülkenin güvenliği nedeniyle kısmen gizli yürütülen dava, İkinci Dünya Savaşı’ndan beri İngiltere’de yürütülen ilk gizli dava olarak kayıtlara geçti.