Birleşmiş Milletler, Esed rejiminin Halep şehrine karşı saldırılarını 6 hafta süreyle askıya almayı kabul ettiğini duyurdu.

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura tarafından Esed’e sunulan plan çerçevesinde hükümet güçlerinin 6 hafta süre ile Halep’teki muhaliflere karşı hava saldırısı düzenlememe sözü verdiği bildirildi. BM planına göre taraflar ülkenin en büyük şehri olan Halep’te karşılıklı olarak saldırıları durdurmayı kabul etti.

BM Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) bilgi veren BM’nin Suriye Temsilcisi Staffan de Mistura, ülkede devam eden iç savaşı durdurmaya yönelik yaptığı son girişimi basına kapalı toplantıda Konsey üyelerine anlattı. Temsilci, Esed güçlerinin hava saldırılarını askıya alacağı tarih konusunda net bir bilgi vermedi. Ancak Mistura, Suriye’ye en kısada sürede dönerek hükümetin taahhüdünü yerine getirmesi için diplomatik çabalarını sürdüreceğini dile getirdi. Mistura'nın son gelişmeyi, ‘‘Dört yıldır devam eden savaşın siyasi yollarla sona ermesi yolunda bir ışık’’ diye değerlendirmede bulunduğu aktarıldı.

BEN İLLÜZYON YAPAMAM

Mistura’nın planını muhaliflerin destekleyip desteklemeyceği henüz netlik kazanmış değil. Konsey toplantısı çıkışında basına bu konuda bilgi vermekten kaçınan Mistura, ‘‘Dürüst olalım, ben illüzyon yapamam. Geçmiş deneyimlerime dayanarak söylüyorum bunu başarmak hiç de kolay değil.’’ dedi.
Mistura, Konsey üyelerine en son geçtiğimiz ekim ayında taraflar arasında çatışmaların durdurulmasına yönelik ‘‘güvenli bölge’’ planı hakkında bilgi vermek için karşılarına çıkmıştı. Konsey üyelerinin, Mistura’dan bu ayın başında Esed ile yaptığı görüşmenin içeriği hakkında bilgi almak için toplandığı kaydedildi.

Halep’in Batı bölgesi muhaliflerin, Doğu ise hükümet güçlerinin kontrolü altında. Mistura, BM planı kapsamında ‘‘Güvenli Bölgeler’’ oluşturarak Suriyelilere daha fazla insani yardımın ulaştırılmasını amaçlıyor. Mistura güvenli bölgelerin kurulması ile elde edilecek başarının ülkedeki savaşa siyasi çözüm sağlayacağını da savunuyor. Mistura, geçtiğimiz ay Cenevre’de "Umudumuz, Halep’in siyasi çözüm sürecinin yeniden başlamasına yönelik bir ışık ve taraflar arasında siyasi ufuk ile güven artırcı olması yolunda." diye açıklamada bulunmuştu.

Halep’te bulunan muhalif güçlerin geçici ateşkes sürecinin hükümet güçlerinin başka bölgelere kaydırarak toparlanmasına imkan sağlayacağı gerekçesi ile plana kuşkuyla yaklaştığı biliniyor. Ayrıca muhalifler ateşkes sağlanması durumunda IŞİD’in plana uyup uymayacağı konusunda nasıl bir teminat alınacağı sorusuna da henüz net cevap alamadıklarını dile getiriyor. Suriye’de savaşan ve El Kaide’ye bağlı olduğu belirtilen Nusra Cephesi ise BM’nin planını Esed güçlerine yeniden toparlanma ve saldırma olanağı sağlayacağı gerekçesi ile reddetmişti. Mistura’nın planı Humus şehir merkezi ile Şam banliyölerinde kısmen başarılı olmuş ancak bu bölgelerdeki durum zamanla Esed güçlerin lehine gelişmişti. ABD Dışişleri Bakanlığı da bu planı ‘‘teslim olma anlaşması’’ diyerek eleştirmişti.

BM kayıtlarına göre Suriye’de dört yıldır devam eden iç savaşta bugüne kadar 220 bin dolayında insan öldü.

Mistura, BM’nin Suriye temsilciliği görevine geçtiğimiz Temmuz ayında getirilmişti