Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed, IŞİD’e karşı oluşturulan koalisyonda yer almayacaklarını ifade etti. Esed, Şam'da BBC televizyonuna verdiği röportajda, IŞİD'e karşı oluşturulan uluslararası koalisyona katılmayacakları mesajını verdi. Koalisyonda yer almaları ile ilgili soruyu cevaplandıran Esed, "Kesinlikle hayır. Bunu yapamayız. Bu konuda bir arzumuz yok. Çok basit sebeplerden dolayı. Çünkü, biz teröre desek veren ülkelerin yer aldığı koalisyonda yer alamayız” şeklinde konuştu.

IŞİD konusunda diğer ülkelerle işbirliği yapmaya karşı olmadıklarını ifade eden Esed, Amerikalı yetkililerle görüşmeyeceklerini söyledi. Esed, "Çünkü onlar kuklaları olmayan hiç kimseyle konuşmazlar. Şimdi bizim egemenliğimizde olduğu gibi uluslararası hukuku çiğnerler. Yani onlar bizle konuşmuyor, biz de onlarla konuşmuyoruz."ifadelerini kullandı.

Beşşar Esed, ABD ve Arap ülkelerine ait savaş uçaklarının Suriye’deki IŞİD hedeflerine yönelik saldırılarında üçüncü ülkeler üzerinden bilgi aldıklarını söyledi.

VARİL BOMBASI KULLANMIYORUZ

Ülkede çok sayıda sivilin ölümüne neden olan ve helikopterlerden atılan varil bombaları ile ilgili iddiaları yalanlayan Esed, Suriye ordusunun varil bombası kullanmadığını savundu.

“Helikopterlerin vurulmamak için söz konusu bombaları çok yüksekten bıraktığı, bu kadar yüksekten hedef gözetmenin imkansız olduğu kaydediliyor. Suriye'de sadece ordunun elinde helikopter olduğuna inanılıyor.” Yönündeki soruyu cevaplandırın Esed şöyle konuştu:"Ordumuzu biliyorum. Kurşun, füze ve bomba kullanıyorlar. Varil bombası ya da tencere kullandıklarını duymadım. Hedef ayrıt eden silah yoktur. Ateş ederken nişan alırsınız. Nişan alırken, sivilleri korumak için teröristleri hedef alırsınız. Savaştan söz ediyorsanız, kayıplar olur. Ölü ya da yaralı olmadan savaş olmaz."