Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed, Moskova’da 26-29 Ocak tarihlerinde düzenlenmesi planlanan Suriye zirvesinden umutlu olduğunu söyledi. Çek Cumhuriyeti’nden Literarni Noviny gazetesine açıklamada bulunan Esed’e göre, Moskova’da yapılacak toplantılarda muhalefetle yapıcı bir diyalog zemini bulma ümidi var.

Rusya’ya diyalog başlatmak için gitmeyeceklerini ifade eden Esed, “Ancak burada farklı liderlerle konuları ele alma imkanı olacak. Örneğin, Suriye’nin birliği, ordunun desteklenmesi, terörle mücadele ve benzer konular…” dedi.

Rusya’nın terörle mücadele konusunda Suriye’ye destek verdiğini, bu yaklaşımın kendileri açısından önemli olduğunu kaydeden Esed, “Bu siyasi çözüm yollarını açıyor. Bizim pozisyonumuz da siyasi çözüm için oluşacak şansı kaçırmama yönünde. Eğer başarırsak bu güzel olur. Başaramazsak kaybedeceğimiz bir şey yok…” değerlendirmesinde bulundu.

Zirve sonuçlarının şimdiden tahmin edilmesinin zor olduğunu vurgulayan Esed, “Eğer muhalefet Suriye halkının yararına olacak şekilde hareket ederse biz de diyalogu sürdürürüz. Bu tür gelişmeler olmazsa, biz de ciddiye almayız.” ifadelerini kullandı.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, daha önce yaptığı açıklamada Suriye’de çatışan tüm tarafların yer alacağı bir müzakere süreci için inisiyatif almaya hazır olduklarını ifade etmişti. Bogdanov dün yaptığı açıklamada da görüşmelerin 26-29 Ocak tarihlerinde olacağı, muhalefet ve rejim arasındaki toplantının da 28 Ocak’ta yapılacağı bilgisini verdi.

Suriye’nin Moskova Büyükelçisi Riyad Haddad, Interfax’a yaptığı açıklamada, hükümetin Moskova’da oluşan platform çerçevesinde tüm muhalif gruplarla görüşmeye hazır olduklarını söyledi. Suriye yönetiminin Moskova’da düzenlenecek toplantılara katılacağını hatırlatan Haddad, ancak rejimi kimin temsil edeceği konusunda henüz karar verilmediğini belirtti.