Suriye'de Esed rejimi tarafından işlenen savaş suçlarını belgeleyen fotoğraflar, Birleşmiş Milletler’in (BM) New York’taki genel merkezinde sergilendi.

Türkiye, ABD, İngiltere, Belçika, Fransa, Katar gibi 16 ülkenin desteği ile Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'nun (SMDK) ABD ve BM Özel Temsilcisi Necib Ghadbian, Beşşar Esed’den işlediği savaş suçunun hesabının sorulmasını istedi. Uluslararası toplumun Esed’in işlediği savaş ve insanlık suçunun hesabını sormadığı takdirde bunun radikal unsurları güçlendireceğine işaret eden Ghadbian, "Savaş suçlularının hesaba çekilmesini her türlü siyasi çözümün bir parçası olarak görüyoruz" dedi.

BM’deki serginin açılış toplantısına çok sayıdaki ülke büyükelçisinin katıldığı gözlenirken Ghadbian, benzer vahşet olaylarının Suriye’de yaşanmaya devam ettiğine işaret etti. Esed rejiminin işlediği savaş suçlarının IŞİD terör örgütünün ortaya çıkması ile ikinci plana itildiğini belirten Ghadbian, Suriye’de yaşanan katilamlar ile ilgili İnsan Hakları Gözleme Örgütü’nün (HRW) rakamları ile dikkat çekti. Ghadbian, Esed rejiminin 2014 yılında 32 bin 507 kişiyi öldürdüğünü ve bunların yüzde 75'ini sivillerin oluşturduğunu ifade ederken, halen 200 bine yakın Suriyeli’nin de hapishanelerde olduğunu ve fotoğraflardakine benzer işkencelere maruz kaldıklarını dile getirdi. IŞİD’in aynı yıl içinde 3 binden fazla insanı öldürdüğünü belirten Ghadbian, bunların yüzde 85’inin rejim askerleri olduğunun altını çizdi.

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Halit Çevik’te sergi açılışında kısa bir konuşma yaparak, fotoğraflardaki vahşeti anlatmaya kelimelerin yetersiz kaldığını vurguladı. Çevik, BM'nin kendi değerlerine sahip çıkarak Suriye halkının acılarını dindirmesini beklediklerini belirterek, vahşete imza atan Esed rejiminden hesap sorulmasını istedi.

'Sezar' kod adlı asker tarafından Suriye’de temin edilen işkence ile katledilen 11 bin kişiye ait 55 bin kare fotoğraftan bazı örnekler sergide yer alıyor. İnsanların bakmaya tahammül edemediği fotoğraf sergisi bu ayın 20’sine kadar açık olacak.