ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin,“ABD, eninde sonunda Esad’la müzakere etmek zorunda kalacak” yönündeki açıklamasına Esed’den cevap gecikmeden geldi. Esed, "tüm bunların açıklamalardan ibaret olduğunu görüyoruz. Pratiğe geçilmesi halinde Suriye kararını verecektir." dedi.

Beşşar Esed bugün İran Ekonomi ve Maliye Bakanı Ali Tayyib Naya ve beraberindeki heyeti kabul etti. Görüşmenin ardından İran Televizyonunun, Esed gitsin diyen kimi ülkelerin Esed’siz çözüm olmaz yönündeki açıklamalarıyla ilgili soruya şöyle yanıt verdi: “onların Esed kalsın ya da gitsin demeleri bir şeyi değiştirmez. Bu konuda söz hakkına sahip taraf Suriye halkıdır. Dolayısıyla onların Esed gitsin ya da kalsın demelerinin hiçbir önemi yoktur. Asıl olan sürecin nasıl yürüdüğüdür”

‘BİZİM İÇİN TEK SEÇENEK, VATANI SAVUNMA SEÇENEĞİDİR’

Batılı çok sayıda devletin Suriye ile temaslara girmesi ve bölgenin geleceğine ilişkin tahminleri konusundaki soruya cevap veren Esed, “Her şeyden önce Suriye konusunda diyeceğim şudur. Suriye’de vatanımızı savunmaktan başka hiçbir seçeneğimiz yoktur. Bizim için tek seçenek, vatanı savunma seçeneğidir.” dedi.

Esed ayrıca, uluslararası düzeyde meydana gelecek herhangi bir değişikliğin dürüst ve etkin olması halinde kuşkusuz olumlu olacağını söyledi. Suriye lideri Esed ayrıca ‘terörist’ olarak nitelendirdiği muhaliflere yönelik siyasi destek, finans ve silah temininin durdurulmasını istedi.