ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Eric Edelman, olası bir koalisyon hükümetinin çözüm sürecini sona erdirmesinin olumsuz sonuçları olabileceğini dile getirdi.

Eric Edelman, Demokrasileri Koruma Vakfı’nda düzenlenen “Türkiye’nin Seçimleri: Neticeler, Sonuçlar ve Geleceğe Bakış” başlıklı panelde konuştu. Seçim sonuçlarını değerlendiren Edelman, HDP’nin farklı kesimlerde 80 kadar milletvekili ile mecliste bulunmasının Türk demokrasisi açısından olumlu olduğunu dile getirdi.

Edelman, çözüm sürecinin devam etmesi gerektiğine dikkat çekti. MHP’den gelen açıklamalara bakıldığında AK Parti - MHP koalisyonunun gerçekleşmesi halinde çözüm sürecinin sona ereceğini kaydeden Edelman, çözüm sürecinin sona ermesi halinde HDP’nin seçmenler üzerindeki etkisinin azalacağını PKK’nın ise etkisini artabileceği uyarısını yaptı. Edelman, olası bir erken seçimde HDP’nin barajın altında kalmasının ülkede istikrarsızlığa yol açabilecek sonuçlar neden olabileceğini dile getirdi.

Panelin bir diğer konuşmacısı CHP eski Bursa Milletvekili Aykan Erdemir, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın her seçimde Türk ve Kürt kesiminden milliyetçi oyları çekmeyi denediğini, ancak bu seçimde her ikisini de kaybettiğini söyledi. Bölgede yeni bir Kürt bilincinin meydana geldiğini kaydeden Erdemir, Kürt oylarının AK Parti’ye dönmesinin artık çok zor olduğunu söyledi.AK Parti - MHP koalisyonunun Türkiye’nin Kürt meselesi konusunda geçmişte yapılan hataları tekrarlaması halinde sonucun felaket olabileceğini dile getiren Erdemir, “Türkiye 1990’ların Türkiye'si değil. Kürtler 1900’ların Kürtleri değil.” dedi.

Erdemir, İsrail veya ABD tarafından yapılan olumlu veya olumsuz herhangi bir açıklamanın AK Parti tarafından propaganda malzemesi olarak kullanıldığını, bu sebeple bu ülkelerin AK Parti konusunda sessiz kalmasının en uygun seçenek olacağını kaydetti.

Panelde konuşmacılara yolsuzluk iddialarının geleceği hakkında da sorular soruldu. Aykan Erdemir, AK Parti'nin kendisiyle koalisyon yapan partinin talebi üzerine parti tabanında sevilmeyen Egemen Bağış ve bir bakanın kurban edilmesine göz yumabileceğini dile getirdi. Ankara’daki bir başka ihtimalin ise mecliste milletvekillerinin kişisel kararlarını vermesi şeklinde olabileceğini söyledi.

Edelman ise soruya, “Erdoğan bunların yaşanmaması için elinden gelen herşeyi yapacaktır. İnsanların 'paraları sakla' dediği tapeleri tekrar dinlemesini istediğini hiç sanmıyorum.” şeklinde cevap verdi.