Guatemala’da mahkeme, geçen hafta Devlet Başkanlığı’ndan istifa eden Otto Perez hakkında yolsuzluk suçlamasıyla dava açtı. Hakim Miguel Angel Galvez, savcılığın gümrük dolandırıcılığı, rüşvet verme ve şantajla para toplama suçlamalarını kabul ederek Otto Perez’in gözaltı halinin devamına karar verdi.

Savcılığa soruşturmaya devam etmesi için 3 ay süre tanıyan hakim, Perez’in 21 Aralık’ta tekrar mahkemeye çıkmasına hükmetti.

Polis eşliğinde mahkemeden çıkarılan Perez gazetecilere, “Neden bu iddialarla suçlandığımı anlamıyorum. En ufak bir delil yok. Hiçbir suç örgütünde yer almadığıma eminim.” ifadesini kullandı.

SUÇLAMALAR 90 BİNİN ÜZERİNDE TELEFON KONUŞMASIYLA DELİLLENDİRİLDİ

Birleşmiş Milletler’de üst düzey yolsuzlukla mücadele için görevlendirilmiş savcı ve müfettişlerden oluşan bir komisyon Perez’i, işadamlarının devlet memurlarına rüşvet vererek gümrüklerde mevcut vergi oranlarının altında ithalat yapmalarına yardımcı olan bir örgütü yönetmekle suçluyor. Komisyon, suçlamaların 89 bin telefon konuşmasıyla delillendirildiğini bildirdi.

Savcılar, Perez ve hapisteki eski Devlet Başkanı yardımcısı Roxana Baldetti’nin, “La Linea” (Hat) adı verilen örgüt aracılığıyla Mayıs 2014 ile Nisan 2015 tarihleri arasında işadamlarından toplanan 3 milyon 800 bin dolar rüşvetten 800 biner dolar pay aldıklarını iddia etti.