Batı Afrika ülkesi Senegal’in eski Devlet Başkanı Abdoulaye Wade’in adı yolsuzluklarla anılan oğlu Karim Wade, hapse mahkum oldu. Karim Wade, resmi belgede sahtecilik, ihaleleri belli bir kesime verme, devlet ihalelerinden komisyon alma, rüşvet alma, haksız mal edinme ve yolsuzluk suçlamalarından 6 yıl hapis ve para cezasına çarptırıldı.

Başkent Dakar’da bulunan Dakar Adliye Sarayı binasında hâkim karşısına çıkan Kerim Wade, yargılandığı yolsuzluk davasından suçlu bulundu. Baba Wade döneminde dört bakanlık görevini yürüten 'Süper Bakan' olarak tanınan oğul Wade, mahkemece 228 milyon dolar gibi yüklü bir para cezasına da çarptırıldı.

Nisan 2013'te gözaltına alınan oğul 'Super Bakan' Wade’in yargılanması uzun süre kamuoyunu meşgul etmişti. Dönemin en güçlü siyasi isimlerinden Karim Wade'in 2014'te yargılama süreci fiilen başlamıştı. Hakkında görevi kötüye kullanma, rüşvet, yolsuzluk gibi birçok konuda dava açılarak yargılanmaya başlanan Wade ilk davalarına katılmamıştı.

'HÜKÜMET WADE'İ SİYASİ OLARAK ÖLDÜRMEK İSTİYOR'

Mahkeme, kararın siyasi gerekçelerle alındığını savunan Senegalliler ve sivil toplum örgütleri tarafından eleştiriliyor. Ana muhalefetteki Senegal Demokratik Partisi (PDS), geçtiğimiz hafta Karim Wade’ı 2017’de yapılacak başkanlık seçimlerinde aday olarak seçmişti.

Avukatlardan Seydou Diagne, "Hükümet Abdoulaye Wade’i siyasi olarak öldürmek istiyor ve o bunu hak etmiyor. O bu ülke için her şeyi yaptı şimdi ise bakın onlar oğluna ne yapıyor. Bu, yanlış alınmış bir karar." diye konuştu.

Kararın açıklanması sonrası Abdoulaye Wade, Fann Residence bölgesinde bulunan konutuna döndü. Wade, evinin önünde toplanan destekçilerine, "Bu karar sonrası acımı paylaşan ve burada beni yalnız bırakmayan herkese teşekkür ediyorum. Hala iddia ediyorum siyasi bir karar." diyerek halkı Cuma günü yapılacak mitinge davet etti.

HÜKÜMET 'CADI AVI' YAPIYOR

2012 yılında yapılan seçimleri kaybettikten sonra Fransa’da 2 sene yaşayan Abdoulaye Wade, oğlu Karim Wade’ın yolsuzluktan yargılanacağına karar verilmesinden bir hafta sonra ülkeye dönmüştü. Abdoulaye Wade, başkent Dakar’da coşkulu bir kalabalık tarafından karşılanmıştı.

Baba Wade, Senegal’e dönüşü sonrası yaptığı mitinglerde ve konuşmalarında yurt dışında Senegal halkının gözyaşlarından çok etkilendiğini, bu yüzden ülkeye dönüş kararı aldığını açıklamıştı. 88 yaşındaki eski devlet başkanı Wade, hükümeti 'Cadı Avı' yapmakla suçlamasıyla iktidarın sert eleştirisine hedef olmuştu.

YOLSUZLUKLA MÜCADELE SEÇİM KAZANDIRDI

Devlet Başkanlığı seçimlerinden önce yolsuzlukla mücadele sözü veren Senegal Devlet Başkanı Macky Sall, oğlu ve diğer bakanların yolsuzluk yapmasına göz yummakla suçladığı Abdoulaye Wade’e karşı kurduğu koalisyon ile seçimlerde yüzde 65 oy alarak Senegal’in yeni devlet başkanı seçilmişti.

Baba Wade’in halefi olarak görülen oğul Wade’in hakkındaki yolsuzluk iddiaları, partisinin seçimleri kaybetmesinin nedeni olarak gösteriliyordu. İki yıldır hapiste bulunan Karim Wade, kalan dört yılını başkent Dakar’da bulunan 'Prison Rebeus' hapishanesinde geçirecek.