Cumhuriyetçi Parti’den 2016 başkanlık seçimlerinde başkan adayı olabilmek için yarışta olduğunu açıklayan Mike Huckabee, bu partiden yarışa giren 6. aday adayı oldu.

Memleketi olan Arkansas’ın Hope yerleşkesinde aday adaylığını açıklayan Huckabee, "Amerika Birleşik Devletleri Başkan aday adayı olduğumu buradan daha iyi bir yerde açıklayamazdım." diyerek yarışta olduğunu resmen dile getirdi. Huckabee, muhafazakâr partiye destek veren evenjeliklerin gözde ismi. 2008 yılında da başkan aday adayı olan Huckabee, o dönem parti içindeki yarışı John McCain’e karşı kaybetmişti.

Arkansas eyaleti eski valisi ve papaz Huckabee, etkili hitabeti ile tanınıyor. Koyu bir Protestan olan Huckabee’nin güney eyaletlerinde etkili olması bekleniyor. Ancak siyasi uzmanlar, Huckabee’nin Cumhuriyetçi Parti içindeki yarışta fazla şansı olmadığı görüşünde.

Huckabee, son aylarda IŞİD terörü ve İslam’daki radikal yapılanmalar, işçi sınıfı, sosyal güvenlik ve ekonomi politikaları üzerinde konuşmaları ile dikkat çekiyordu. Huckabee geçtiğimiz yıl da Florida eyaletinde aldığı 3 milyon dolarlık ev ile gündeme gelmişti.

Mike Huckabee'nin, Alabama, Arkansas, Georgia, Mississippi ile Tennessee gibi eyaletlerdeki önseçimi kazanma şansı yüksek görülüyor. Ancak seçim kampanyasına yeterli maddi desteği bulup bulamayacağı şüpheli. 2008 yılındaki başkanlık aday adaylığı yarışında Huckabee ancak 16 milyon dolar seçim bağışı toplayabilmişti.

Bill Clinton da eski Arkansas valisi idi ve bugün Demokrat Parti’den başkan aday adayı olan Hillary Clinton da Arkansas’da eşi ile birlikte uzun yıllar siyasetin içinde yer almıştı.

CUMHURİYETÇİ PARTİ'DE YARIŞ WALKER VE BUSH ARASINDA GEÇECEK

Cumhuriyetçi Parti’den bugüne kadar başkan aday adaylığını açıklayan 5 isim şöyle; Senatör Ted Cruz (Texas), Senatör Ran Paul (Kentucky), Senatör Marco Rubio (Florida). Doktor Benjamin Solomon (Ben) Carson, eski CEO Carly Fiorina. Muhafazakar partiden aday olması beklenen diğer isimler Geogre W. Bush’un kardeşi Florida eski valisi Jeb Bush, Wisconsin Valisi Scott Walker ve New Jersey Valisi Chris Christe.

Anketler, Cumhuriyetçi Parti içindeki yarışın Bush ile Walker arasında geçeceğini gösteriyor. Ancak siyasi uzmanlar, 2016 başkanlık seçimlerine hala 18 ay gibi uzun bir süre kaldığını ve birçok şeyin bu zaman zarfında değişebileceğine dikkat çekiyor.