İspanya’da Bask Bölgesi’nin bağımsızlığı için yaklaşık yarım asır mücadele veren terör örgütü ETA’nın şiddete son verdiğini açıklayalı 4 sene geçti.

Yüzleri kapalı ETA üyelerinin, 20 Ekim 2011’de söz konusu açıklamayı okumasından sonra da devam eden polis operasyonları örgütü neredeyse bitirdi.

En son 23 Eylül’de Fransız ve İspanyol polisinin ortak düzenlediği operasyonla, açıklamayı okuyan ETA’nın en üst düzey yöneticileri David Pla ve Iratxe Sorzabal’ı Fransa’da yakalandı. Sadece 15 üyesi hapisten çıkan ETA örgütüne olan toplumsal desteğin önemli ölçüde düştüğü ifade ediliyor.

Örgüt, İspanya’da en son saldırısını 30 Temmuz 2009’da iki jandarma elemanına suikast düzenleyerek yapmıştı. Sekiz ay sonra ise Fransa’da çıkan çatışmada bir Fransız polisi, ETA kurşunundan hayatını kaybetmişti.

Halen kendini feshetmeyen terör örgütü, silah teslim etmek için İspanyol hükümetiyle masaya oturmak istiyor.

ETA’nın şiddete son verdiği dönemde İçişleri Bakanı olan Alfredo Perez Rubalcaba, “terör örgütünün hiç bir amacına ulaşamayarak faaliyetlerine son vermesinin ve ETA’ya destek veren ayrılıkçı sol hareketin onu şiddete son vermeye zorlamasının arkasında, kararlı polis ve yargı baskısının olduğunu” vurguluyor.