Almanya için Alternatif Partisi’nin (AfD) Federal Yönetim Kurulu’ndan kısa sürede iki üye arka arkaya istifa etti. Önce Hans-Olaf Henkel’in istifası geldi. Parti başkan yardımcısı görevini yürüten Henkel istifa gerekçesi olarak partideki ‘sağcı ideolojiler’ ile partinin üst düzey yöneticileri arasında gözlemlediğini söylediği ‘karakter eksikliği’ni gösterdi. Henkel, AfD’nin Kuzey Ren Vesfalya Eyalet Başkanı Marcus Pretzell ile yaşadığı kavgadan sonra istifasını verdi.

AfD’ye girmeden önce yıllarca Almanya Sanayiciler Birliği’nin başkanlığını yapan Hans-Olaf Henkel istifa ederken partideki çekişmelere ve üstünlük tartışmalarına son verilmesini istedi. Henkel, “Aksi takdirde partiyi kaybedeceğiz, parti dağılıp gidecek.” görüşünü savundu.

AfD’den istifa eden ikinci isim Patricia Casale oldu. Partinin ikinci sözcüsü konumundaki yönetim kurulu üyesi Casale tüm görevlerinden geri çekildi. Casale parti içinde cereyan eden gelişmeler ile federal yönetim kurulundaki davranış biçimlerinin istifa etmesine neden olduğunu söyleyerek, “Partinin kısa zamanda sakinleşmesini temenni ediyorum. Sakinleşip gündeme dönmesini diliyorum.” dedi.

Bu arada AfD’nin Avrupa Parlamentosu bünyesinde görev yapan yedi kişilik milletvekili grubunda yer alan ve aynı zamanda AfD’nin KRV Başkanı olan Marcus Pretzel grup tarafından oy birliği ile çıkarıldı. Pretzel ise olayın kamuoyuna duyurulmasından sonra yaptığı açıklamada “Beni gruptan çıkarmışlar. Önemli değil. Beni gruptan çıkarmalarının benim asıl işimin üzerindeki etkisi sıfır.“ diyerek KRV’de AfD’nin 9 Mayıs’ta parti kurultayı gerçekleştireceğini bildirdi ve orada gerçeklerin anlaşılacağını ileri sürdü.

AfD, Euro para birimi karşıtları tarafından 2013 yılında kuruldu. Son yapılan federal seçimlerde yüzde 5 barajını geçemedi. AfD, Almanya'daki 16 eyalet arasında sadece dördünün parlamentolarında temsil ediliyor.