Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem'un Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis'e "Şimdi Troyka'yı öldürdün." dediği iddia edildi.

Atina ile Troyka (Avrupa Birliği, Avrupa Merkez Bankası ve IMF) arasındaki ipler kopma noktasına geldi. Yeni Yunan hükümeti ile başkent Atina'da dün görüşmeler yapan Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem, Maliye Bakanı Yanis Varufakis ile ortak basın toplantısı düzenledi. Kemer sıkma programına sert sözlerle yüklenen Varufakis, Yunanistan'ın eski programı sürdürmek yerine yeni bir anlaşma talebinde ısrarcı oldu.

Varufakis'in "Gevşek yapılı üçlü komite" olarak adlandırdığı "Troyka ile işbirliği yapmayacağız. Programın (tasarruf ve kemer sıkma) uzatılmasını istemiyoruz." sözleri Hollandalı Eurogroup Başkanı Dijsselbloem adeta çileden çıkardı.

"Tek taraflı adımlar, ilerleme yolu değil" sözlerinin ardından sinirli bir şekilde masadan kalkan Dijsselbloem, Yunan Maliye Bakanı Varufakis'in kulağına eğilerek “You just kill Troika” (Şimdi Troyka'yı öldürdün) dediği öne sürüldü. Bu cevap üzerine Varufakis'in şaşkınlıkla karışık "vavv" sözlerini sarf etmesi ise kameralara yansıdı.

Basın toplantısını hızlı bir şekilde terk eden Eurogroup Başkanı, Maliye Bakanlığı binasından uzaklaştı.

Basın toplantısını izleyen gazeteciler, Dijsselbloem'un Varufakis'e ne söylediği anlaşılamayan sözleri kısa sürede öğrendi. Dijsselbloem'un “You just kill Troika” (Şimdi Troyka'ı öldürdün") dediği belirtildi.

AVRUPA'DAN ATİNA'NIN TAVRINA TEPKİ

Öte yandan Eurogroup ile Yunan hükümeti arasından yaşanan gerginlik üzerine Alman medyası, Atina ile Troyka arasındaki iplerin kopna noktasına geldiğini, Atina'da skandal yaşandığını yazdı. Bild ise Varufakis'in Troyka'yı kapı dışarı ettiği yorumunda bulundu.

Atina'yı ziyaretinin ardından Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ise ARD'ye verdiği demeçte, "Atina çarpışma süreci istiyorsa, kaybedecek. Seçim kampanyası vaatlerini Avrupalılar finanse etmeyecekler." dedi.

ÖZELLEŞTİRME İDARESİ FESHEDİLİYOR

Hükümetin büyük özelleştirme ihalelerini iptal edeceğini açıklanmasının ardından bu yönde ciddi bir adım daha atıldı. Maliye Bakan Vekili Nandia Valavani, Yunanistan Özelleştirme İdaresi (TAİPED) yönetim kurulunun istifasını istedi. Valavani, kamu zenginliklerini değerlendirme konusunda farklı bir yol izleyeceklerini söyledi. Yeni kurumun nasıl bir yapı olacağı ise henüz netleşmiş değil.

Bu arada dün akşam bir çalışma yemeğinde bir araya gelen Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Devlet Başkanı François Hollande ve Martin Schulz, Yunanistan'ın kriz programını ve bundan sonra izlenecek yolu masaya yatırdı.