Yunanistan’da yeni kemer sıkma önlemlerine karşı olan yeni hükümetle müzakereler için Euro bölgesine üye 19 ülkenin maliye bakanları Brüksel’de bir araya geldi.

Görüşmede Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis’in, ülkesini iflastan kurtaran programın iptal edilerek yeni bir program üzerinde anlaşılması yönündeki teklifi ele alınacak.

Yunanistan’a AB ve IMF yardımları ay sonunda sona erecek. Tarafların anlaşamaması durumunda Yunanistan ekonomisinin çökmesi ve Euro para biriminden çıkması ihtimali güç kazanacak.

Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem, Yunanistan’ın yapacağı teklifi değerlendirecekleri fakat konuyla ilgili bugün nihai bir karar alınmasının beklenmemesi gerektiğini söyledi. AB Komisyonu’nun mali işlerden sorumlu üyesi Pierre Moscovici de Yunanistan’ın Euro’da kalmasını istediklerini ve yapılacak teklifi dinleyeceklerini söyledi.

Maliye bakanları, önümüzdeki hafta yeniden bir araya gelecek.

Avrupa Merkez Bankası, Yunanistan’ın borçlarını ödeyebilmek için 15 milyar dolara kadar kısa vadeli tahvil satabileceğini açıklamıştı. Atina ise bu miktarın 23 milyar dolar olmasını talep ediyor.