Kolombiya’da devlete karşı yarım asırdır savaşan FARC (Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri) örgütü, silah bırakarak siyasi partiye dönüşmeye hazır olduğunu açıkladı.

Kolombiya hükümeti ile yürütülen barış sürecinin 41. görüşmesi için Küba’nın başkenti Havana’da bulunan örgütün müzakerecisi Luciano Marin Arango, “FARC’ın sosyal hayata entegresi konusunda, silahlı örgütten açık bir siyasi harekete dönüşümün prosedürlerini masaya yatırmaya hazırız.” dedi.

FARC'ın 2 numaralı ismi,Birleşmiş Milletler ve Kolombiya Ulusal Üniversitesi’nden “Çatışmanın Sonu” konulu bir forum düzenlemesi çağrısı yaptıklarını anlattı aktardı. Barışın tüm toplumu ilgilendiren bir konu olduğunu kaydeden "İvan Marquez" kod adlı Arango, gerilla organizasyonları dahil herkesin fikrini beyan etmesi gerektiğini söyledi.

Dün tamamlanan 41. görüşmede FARC müzakerecisinin, siyasi partiye dönüşmeyle ilgili sözleri Kolombiya hükümeti tarafından olumlu karşılandı.

İçişleri Bakanı Juan Fernando Cristo, FARC’ın “patlayıcı bir birlik olan oy ve silahları karıştırmaktan” vazgeçmesinin herkesin yararına olacağını söyledi.

Bakan Fernando Cristo, Kolombiya demokrasisinde fikirlerini silahsız savunmak isteyenlerin parti kurduğunu ifade etti.

Kolombiya hükümeti ile FARC arasındaki yeni görüşmeler, 28 Eylül’de Havana’da yapılacak. Yarım asırlık çatışmaları sonlandırmak amacını taşıyan barış süreci 2012'de başlamıştı.