CHP Milletvekili Faruk Loğoğlu, İran’ın nükleer programı konusunda varılan mutabakatı ‘diplomasinin zaferi’ olarak değerlendirdi. Loğoğlu, "İran ve P5+1 ülkeleri arasında varılan anlaşmanın yarattığı olumlu hava bölgemizdeki tansiyonu düşürmek için büyük bir fırsattır. Bu fırsatın herkes tarafından iyi değerlendirilmesi gerekmektedir." dedi.

İran’ın nükleer programı konusunda, İran ile P5+1 ülkeleri (ABD, İngiltere, Fransa, Çin, Rusya ve Almanya) ve AB arasında yıllardır süren müzakerelerde dün önemli bir dönemecin aşıldığını kaydeden CHP Adana Milletvekili Faruk Loğoğlu, "Bu anlaşma, son yıllarda artan gerginlik ve çatışmalara sahne olan Ortadoğu bölgesi için umut verici ve rahatlatıcı bir gelişmedir. İran’ın uluslararası sistem içindeki yerinin düzelmesi ve Suriye, Irak ve Yemen başta olmak üzere bölgesel sorunların çözümünde yapıcı rol oynaması için kapı aralanmıştır. Ayrıca bu süreç diplomasinin askeri çözümler karşısında daima tercih edilmesinin doğruluğunu göstermesi bakımından da güçlü bir örnek oluşturmaktadır. Bu bağlamda, bölgemizdeki diğer ihtilafların da silah kullanarak değil, diplomasiyle çözülebileceği bir kez daha kanıtlanmıştır." ifadelerini kullandı.

'SAYIN ERDOĞNAN’IN İRAN ZİYARETİ İKİ ÜLKE İLİŞKİLERİNE OLUMLU BİR İVME KAZANDIRABİLİR'

Yazılı açıklama yapan Loğoğlu, "İran ve P5+1 ülkeleri arasında varılan anlaşmanın yarattığı olumlu hava bölgemizdeki tansiyonu düşürmek için büyük bir fırsattır. Bu fırsatın herkes tarafından iyi değerlendirilmesi gerekmektedir. Türkiye bu anlaşmayı desteklediğini açıklamalıdır. Bu nedenle Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’ın önümüzdeki günlerde İran’a yapacağı ziyaretin bölgenin bu iki önemli ülkesi arasındaki ilişkilere olumlu bir ivme kazandıracak içerikte cereyan etmesi bölgenin geleceği bakımından büyük önem taşımaktadır. Türkiye ve İran liderleri, dışardan da körüklenen mezhepçilik ekseninde bölge liderliği hayallerine kapılmadan bölge sorunlarının çözümünde işbirliği içinde hareket etmelidirler. Bölgenin, ikinci bir Davos benzeri kırılma olayına değil; bu iki güçlü ülkenin barış, huzur ve istikrar hedefleri doğrultusunda dayanışma içinde olmalarına ihtiyacı vardır." dedi.

İRAN YAPTIRIMLARININ SONA ERDİRİLMESİ ÖNGÖRÜLÜYOR

Taraflar, İsviçre’nin Lozan kentinde, İran’ın nükleer programı konusunda ana çerçevenin esasları üzerinde bir uzlaşmaya vardı. Ayrıntılı anlaşma metninin 30 Haziran 2015 tarihine kadar tamamlanması öngörülüyor. Varılan uzlaşı İran’ın nükleer programında kısa vadede yapacağı değişiklikler ile İran’a yönelik yaptırımların sona erdirilmesi unsurlarını kapsıyor.