Çerkeslerin büyük tepkisini alan sözleri nedeniyle bir açıklama yapan Fatih Altaylı " “Bölücülük” yapmayan hiç kimse benim bu sözlerimden alınmasın. Yok eğer “Bölücü” iseniz sonuna kadar üzerinize alabilirsiniz." dedi. 

İŞTE ALTAYLI'NIN O YAZISI

Bölücü olmayan alınmasın

En illet olduğum şeylerden biri de dinlemediği, duymadığı laflar hakkında başını sonunu bilmeden ahkam kesmek, eleştiri yapmak ve hatta kıyamet koparmak. 
Bir grup Çerkes bana çok kızmışlar. 
Salı akşamı söylediğim bazı sözler yüzünden. 
Ama büyük bölümü ne programı izlemiş ne de ne dediğimi dinlemiş.
Sosyal medya üzerinden duyduğu kadarıyla öfkelenmiş. 
Salı akşamı Teke Tek’te Suriyeli mülteciler ya da göçmenler konusu açıldığında bunların ileride Türkiye’ye sorun olabileceğinden söz edenlerin yanı sıra, “Türkiye, yüzyıllardır imparatorluk coğrafyasında sıkıntıya düşenlere kucak açmıştır. Onlar da Türkiye’nin kalıcı unsuru haline gelmiştir” diye konuşuldu. 
Ben de konuşmanın bir yerinde “Ama bu sorun yaratmadıkları veya yaratmayacakları anlamına gelmiyor. Mesela bir süredir bu şekilde Türkiye’ye gelmiş grupların da talepleri oluyor. Mesela bazı Çerkesler kültürel hak talebinde bulunuyorlar. Yarın öbür gün Suriyeli göçmenler de bu taleplerde bulunabilirler” minvalinde bir şeyler söyledim. Buradaki kilit laf “Bazı”. 
Ki Murat Bardakçı da, İlber Ortaylı da geçmişte benzer eleştiriler yapmışlardı. 
Elbette ki, Türkiye’deki tüm etnik gruplar gibi tüm İmparatorluk bakiyileri, coğrafyamızdan zorunlu olarak kopup bu toprakları vatan bellemiş herkes bu ülkenin asli ve kurucu unsurudur.
Ama bu unsurların her biri kalkıp “Bizim haklarımız” diye ayrı ayrı kıyamet koparmaya başlarsa bu ülke içinden çıkılmaz bir hal alır. 
Ki zaten bazılarının da istediği budur. 
O yüzden “Bölücülük” yapmayan hiç kimse benim bu sözlerimden alınmasın. 
Yok eğer “Bölücü” iseniz sonuna kadar üzerinize alabilirsiniz.

ALTAYLI NE DEMİŞTİ