ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Janet Yellen, merkez bankasının bağımsızlığını tehlikeye sokacak bir adıma izin vermeyeceklerini söyledi. Kongre’de Finans Komitesi’ne konuşan FED Başkanı Yellen, merkez bankasının bağımsız olduğunu vurgulayarak, yürütmenin, FED’in para politikasını etkilemesine izin vermeyeceğini yineledi.

Yellen, Kongre’de yaptığı konuşma sonrası Hazine Bakanı Jacob Lew ile yaptığı görüşmesinin hatırlatılması üzerine, FED’in para politikasını ve atılacak adımları Bakan Lew ile tartışmayacağını söyledi.

FED Başkanı, FED’in Kongre tarafından denetlenmesi ile ilgili çıkarılması düşünülen yasayı eleştirerek, bunun kabul edilemez olduğunu ifade etmişti. Kentucky Cumhuriyetçi Senatör Rand Paul tarafından tanıtılan tasarı, FED’in para politikasının devlet tarafından denetlemesini içeriyor. Önümüzdeki hafta gündeme getirilmesi düşünülen tasarıya Senato’nun üçte biri destek veriyor. Tasarının gündeme gelmesini bile sert dille eleştiren FED Başkanı Yellen, merkez bankasının bağımsız olarak para politikası yürütmesinin dünyada en iyi uygulama olarak kabul edildiğini vurgulayarak “Bağımsız bir merkez bankası tartışmasız, bir şekilde daha iyi performans gösterir.” diye konuştu.

Yellen, faiz artırımı ile ilgili görüşlerini yineleyerek, ekonomi verilerine göre hareket edeceklerini belirtti.