ABD Merkez Bankası (FED) tüm dünyanın merakla beklediği faiz artışında bir değişiklik yapmadı. Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC)'ın iki günlük toplantısı sonrası yayınlanan tutanaklarda, oy çokluğu ile faiz artışına gidilmediği ifade edildi. Tutanaklarda istihdam piyasasının iyileştiği ve konut sektörünün ekstra gelişme kaydettiğine dikkat çekildi. Fed yetkilileri, faizin beklenenden daha erken bir zamanda artırılması durumunda, enflasyonda istenmeyen yükselmelere sebep olabileceği uyarısında bulundu. Fed yetkilileri, haziran ayındaki toplantıda, faiz artışının eylül de olabileceği sinyalini verirken, 17 yetkilinin 7’si artışın eylül sonrası olabileceğine dikkat çekti. Birçok ekonomist ise Fed’in eylül ayında faiz artırımına gitme ihtimalini yüksek görüyor.

Hanehalkı harcamlarında ılımlı büyüme olduğuna vurgu yapan FOMC, “Konut sektörü ekstra gelişme gösteriyor. Ancak iş yatırımı ve net ihracat belirsiz (yumuşak) kaldı.” ifadelerine yer verildi. Enerji fiyatlarındaki düşüşler ve enerji dışı ithalaatın azalmasının, enflasyonun, hedeflenin altında bıraktığına dikkat çekildi. Komite, orta vadede enflasyonun yüzde 2’lik hedefe kademeli olarak artacağını öngörüyor. Ekonomik faaliyetler ile işgücü piyasası görünümünün dengellenmesinde bazı rsiklerin devam ettiği belirtildi.

FOMC, haziran ayına yayınladığı tutanaklarda sıfıra yakın olan faiz oranlarının gelecek olan ekonomik verilere bağlı olarak gerçekleşeceği mesajını vermişti.

FED Başkanı Janet Yellen, faiz artışının zamanlamasından ziyade para politikasında takip edilecek yolun daha önemli olduğuna dikkat çekmişti. Yellen, faiz artışı için gereken şartların henüz sağlanmadığını, arttırımıın ekonomik verilere göre olacağını ifade etmişti.