ABD Merkez Bankası (FED), faiz artırımı ile ilgili yine tarih vermedi. Federal Açık Piyasa Komitesin’nin (FOMC) 16-17 Haziran tarihli toplantı tutanakları açıklandı. Son tutanaklara göre faiz artışının gelecek ekonomik verilere bağlı olarak gerçekleşebileceği mesajı yinelendi.

FOMC üyeleri faiz artırımı öncesi, istihdam piyasası ve ekonomik büyümede daha güçlü sinyaller alınması gerektiğini ifade etti. İstihdam ve enflasyon verilerine bağlı olarak faiz artışına gidileceğini yineleyen politika yapıcıları, işsizliğin yüzde 5 civarında, enflasyonun ise yüzde 2 oranında olması gerektiğine vurgu yaptı. Üyeler, iş piyasasının büyümeye devam edeceği ve enflasyonun istenilen seviyeye eylül ayında gelebileceğini ön görüyor. Beklenen verilerin gelmesi halinde, faiz artışının eylül ayında olabileceği tahmin ediliyor. Bazı üyeler ise 2006'tan sonra yapılacak ilk faiz artırımı konusunda dikkatli olunması gerektiğini dile getirdi.

YUNANİSTAN UYARISI

FOMC tutanaklarında Yunanistan ekonomisi ile ilgili uyarılar da yapıldı. Yunanistan ile kreditörler arasında devam görüşmelerin başarısız olması halinde bunun Euro bölgesindeki finansal piyasaları olumsuz etkileyebileceği uyarısı yapıldı. Söz konusu gelişmelerin ABD'yi de etkileyebileceğine dikkat çekildi.