Belçika'nın farklı kesimlerinden yüzlerce vatandaş, Fedactio'nun geleneksel iftarında bir araya geldi. Siyaset, sanat, akademi ve iş dünyasından çok farklı simaların bir araya geldiği iftarda katılımcılar, yaptıkları konuşmalarda birlik ve beraberlik mesajı verdi.

Belçika Aktif Dernekler Federasyonu Fedactio'nun bı yıl 6'ncısını düzenlediği Geleneksel İftar Programlarına katılım yine yoğun oldu. Brüksel'de Crown Plaza'da gerçekleştirilen iftarda Belçika'nın çok farklı siması aynı masada buluştu. Farklı partili siyasiler, farklı hayat bakışına sahip sanatçılar, eğitimciler ve iş adamları aynı masalarda iftar sofrasında buluştu. Saint Josse Belediye Başkanı Emir Kır, Milletvekilleri Veli Yüksel, Güler Turan, Belediye Başkan Yardımcıları Sait Köse, Sadık Köksal, Resul Tapmaz, Murat Çelik gibi siyasiler yer alırken, CHP Brüksel Birliği Başkanı Zuhal Kayhan, Belçika Türk Federasyonu Başkanı Ömer Zararsız, sanatçılardan Kenan Erer, Erdoğan Süer, Gülabi Kubat, Kürşat Zengin, Erkan Albay gibi isimler de iftara katılanlar arasındaydı.

Programda açılış konuşmasını gerçekleştiren Fedactio Yönetim Kurulu Başkanı Musa Soydemir, Ramazan Ayı'nın sevgi, varış ve gönül köprüleri kurma ayı olduğunu belirtirken herkesin farklılıkları bir kenara bırakarak sevgi toplumu inşa edilmesine destek olması gerektiğini ifade etti.

Fedactio Genel Koordinatörü Yüksel Kaya da yaptığı konuşmada dünyanın farklı yerlerinde yaşanan sıkıntılarını paylaşırken, "Dünyanın pek çok yerinde hoşgörüsüzlük, tahamülsüzlük, dinlerin bağnaz ve yanlış yorumlanması, ortak akıl ve vicdanın siyasi mezhepsel, etnik ve bölgesel menfaatlere feda edilmesi nedeniyle tahammül edilemez günler yaşanmaktadır" dedi. Kaya, barış içinde yaşamanın formülünü ise "İlâhi iradenin arzusunun tamamen tersine sonuçların ortaya çıktığını üzüntüyle gözlemlemekteyiz. Barış içinde kardeşçe birlikte yaşayabilmenin sihirli formülü, insanları olduğu gibi kendilerini nasıl tanımlıyorlarsa o şekilde kendimizle eşit kabul ederek, onlarla empati yaparak ve konumlarına saygı göstererek mümkün." dedi.

Saint Josse Belediye Başkanı Emir Kır, yaşanan terör saldırılarını kınayarak başladığı konuşmasında siyasetteki son gelişmeleri de paylaştı. Kır, Fedactio'nun yıllardır öncülük yapan bir stk olduğunu da belirtirken "Bugün etrafıma baktığımda birçok farklı STK'lar var, siyasiler, sanatçılar var. Bunu yapabildiği için Fedactio'ya teşekkür ediyorum." dedi.

Flaman Bölge Hükümeti Milletvekili Güler Turan da yaptığı konuşmada gergin bir dönemden geçtiklerini ama bunların yerine iftarda oluşan ortamdan bahsetmek istediğini belirtirken "Geçen Ramazan ayında Türkiye'deydim ve hiç feyz almadım. Böyle akşamları aradım ve Türkiye'de bu ortamı bulamadım. Buradaki birlikteliği göremedim. Ben burada çeşitliliği gördüm. Türkiye'nin barışçıl şekilde toplayamadığı toplumu ben burada gördüm." dedi.

Federal Milletvekili Veli Yüksel de katıldığından dolayı büyük mutluluk duyduğunu belirtirken, "Hangi dilden, hangi dinden veya hangi kökten olursak olalım, Belçika'da birlikte yaşamaya mecburuz. Bu zemini oluşturmak için STK'larımız, siyasilerimiz, hükümetimiz de çaba göstermektedir" dedi.