AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, İslam’ın Avrupa’nın bir parçası olduğunu vurguladı. Mogherini, Avrupa’nın İslam’ın ta kendisi; İslam’ın da Avrupa olduğunun altını çizdi.

Avrupa Palamentosu Sosyal Demokratlar Grubu’nun bünyesi altında çalışma yapan Avrupa İlerici Çalışmalar Vakfı’nın (EPS) düzenlediği ‘Call to Europe’ (Avrupa’ya çağrı) programına AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’nin sözleri damga vurdu. Mogherini İslam dininin Avrupa’ya ait bir parça olmadığını düşünenlerin yanıldığını ve Avrupa kimliğini anlayamadıklarını aktardı. Mogherini, "Avrupa İslam’dır, İslam da Avrupa’dır." diyerek İslam’ın Avrupa’nın vazgeçilmez bir parçası olduğunun altını çizdi. Mogherini, İslam dininin bu toplumda yeri olduğu gibi, tarihimizde ve kültürümüzde de yeri var. Aynı şekilde gelecekte de yeri olacaktır." ifadelerini kullandı.

Programın açılış konuşmasını ise İtalya’nın eski Başbakanı Massimo D'Alema yaptı. Aynı zamanda EPS Başkanlığı da yapan D’Alema birlik ve beraberliğe vurgu yaptı. D’Alema, bunun bir başlangıç olması gerektiğini ve Avrupa’daki Müslümanlar ile diyaloga girilmesi için bu tür konferansların bir fırsat olduğunu söyledi.

D’Alema, 'Avrupa İslamı' diye bir kavram olmadığını ama Avrupa ülkelerindeki toplulukların içerisinde dine dayalı çok sayıda kültürlerin olduğunu ifade etti. D’Alema, “Hedefimiz Müslüman uyruklu Avrupa vatandaşlarının diğer Avrupalılar ile birlikte nasıl yaşadığını görerek onları anlamak." diye konuştu.

D’Alema şöyle devam etti: "İnanıyorum ki İslam, Avrupa Birliği değerlerinden oluşan; özgürlük, demokrasi ve insan hakları ile birlikte yaşayabilir. Buradaki çoğu insanın benimle aynı düşüncede olduklarını biliyorum."

Belçika Müslüman Yönetimi Başkanı Noureddin Smaili ise eğitim yetersizliğinin radikalleşmeye yol açtığını, İslam’ın temen değerleri olan barış ve özgürlüğün iyi anlatılamadığını belirtti. Smaili, gerçek Müslümanların demokrat olduğunu da söyledi ve "İslam devletin başında imam birini emretmiyor, ehil birini emrediyor." ifadelerini kullandı.