Macaristan Büyükelçisi Şakir Fakılı, FETÖ terör örgütüne karşı ülkede faaliyet gösteren Türk sivil toplum örgütleriyle birlikte hareket edilmesi kararını verdiklerini açıkladı.
Macaristan’ın başkenti Budapeşte’deki Türkiye Büyükelçilik binasında düzenlenen toplantıya yaklaşık 10 STK yöneticisi katıldı. Büyükelçi Fakılı, TSK’lardan Fetullah Gülen’in başında bulunan FETÖ terör örgütünün 15 Temmuz gecesi Türkiye’de yapmak istediği darbe girişimini tüm Macar halkına, medyasına, siyasetçilerine, ister bire bir ister sosyal medya üzerinden anlatılmasının gerektiğini istedi. Büyükelçi Fakılı, Macaristan hükümetinin darbe girişiminin ardından Türk hükümetinin yanında olduğunu açıklamasından çok mutlu olduğunu söyledi.
Macar devlet televizyon kanalı M1’de canlı yayında yapılan darbe girişimini Macar halkına anlattığını söyleyen Büyükelçi Fakılı, bundan böyle hep birlikte hareket ederek bu örgütün afişe edilmesine çalışılmasının gerektiğinin altını çizdi. 2 saat süren toplantıda Türkiye’de yaşanan terör olayları nedeniyle Macar turistlerin tatillerini Antalya ve çevresinde geçirmekten korktuklarını kaydeden Büyükelçi Fakılı, bununla ilgili olarak ülkenin önde gelen televizyon kanallarının Türkiye’ye davet edilerek Türkiye’nin ne denli güvenli bir ülke olduğunu Macar halkına duyurması için çalışma başlattıklarını, bu çalışmanın STK’larla birlikte yürütülmesini istedi.
Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Orta-Avrupa Temsilcisi Suat Karakuş, bu ayın sonuna kadar Macar medya ekibini Türkiye’ye götürerek DEİK ve TDİK ile röportajlar yapacaklarını söylerken, THY Macaristan Müdürü Levend Arısoy ise Macar medya mensuplarının uçak biletlerini şirketleri tarafından karşılanacağını kaydetti.
Toplantının ardından İHA muhabirine konuşan UETD Macaristan Başkanı Mehmet İnceoğlu, FETÖ örgütünün Macaristan’da hem dernek, hem şirket, hem de eğitim konularında faaliyet gösterdiğini, Macaristan’da yaşayan Türk vatandaşları olarak bu kişilerle ilişkileri kestiklerini, bundan böyle ise FETÖ’ye bağlı dernek, şirket ve eğitim okullarını protesto edeceklerini kaydetti.