Tanınmış grafiti çizeri Banksy’nin Gazze sokaklarında çektiği klibe Filistinli gençlerden hiphoplu cevap geldi. Bombardımanlardan sonra harabeye dönen Gazze sokaklarında parkur koşusu yapan gençler, turistik bir davet eşliğinde aslında ülkelerinde yaşananlara dikkat çekiyor. "Halkımızın yarısı işsiz, yani size çevreyi tanıtmak için fazlasıyla müsaidiz" diyen El Kasab, bina yıkıntıları arasından "Umarım size kalabileceğiniz uygun bir yer bulabiliriz, burada 12 bin kişi evsiz bırakıldı." şeklinde konuşuyor.

Kimliği meçhul dünyaca ünlü grafiti çizeri Banksy, insanları Gazze’ye seyahat etmeye davet edince Gazzeli bir grup genç yaşadıkları yerleri ilginç bir yöntemle tanıtmak istedi. Parkur koşucusu Filistinli gençler, internete yükledikleri kliple Banksy’in çağrısına cevap verirken artistik hareketler eşliğinde ironi yapmaktan da geri durmadı. Tanınmış Filistinli kadın hip-hop sanatçısı Shadia Mansour’un seslendirdiği klipte ‘PK GAZA’ adlı grubun sözcüsü Abdullah El Kasab, insanları harabeye dönmüş Gazze’ye davet ediyor.

"Bu yıl yeni bir yer keşfedin, Gazze’ye gelin" diyen gençler, turistik bir davet eşliğinde aslında Gazze’de yaşananlara dikkat çekiyor. El Kasab, "Halkımızın yarısı işsiz, size çevreyi tanıtmak için fazlasıyla müsaidiz." diyor ve bombardımanlardan sonra harabeye dönmüş bina yıkıntıları arasından "Umarım size kalabileceğiniz uygun bir yer bulabiliriz, burada 12 bin kişi evsiz bırakıldı. Yapı malzemeleri olmadan da yeniden inşa yapamıyoruz." diye sesleniyor.

'ÇEVREMİZDEKİ KOMŞULARIMIZ BİZİ GÖZETLİYOR'

Klipte, "Çevremizde birçok arkadaş ve komşularımız var. Onlar bizi gözetliyor" ifadesi eşliğinde ekranda tel örgüler arkasından İsrail kontrol noktaları ve Gazze’yi ikiye ayıran yerleşim duvarı görülüyor. Her şeyin tüketiminde dikkatli olmak zorunda olduklarını ifade eden gençler, elektriğin gelip gittiğini söylerken geceyi mum ışığında geçirdiklerine dair görüntüler paylaşıyor. Gazze’deki son elektrik merkezinin geçtiğimiz hafta havaya uçurulduğu bilgisi veriliyor. Mum ışığında yenilen akşam yemeği görüntülerinde "Size ekmek ve su ikram edebiliriz. Ancak buradaki suların büyük kısmı içilemiyor. Şişe su ise çok ama çok pahalı. Buna rağmen (gelirseniz) bunları sizinle paylaşmaktan büyük mutluluk duyarız." ifadeleri kullanılıyor.

'GAZZE’Yİ DESTİNASYONUNUZ YAPIN'

Sık sık deniz kenarına geldiklerini ve dünyayı, farklı yerleri görmek istediklerini ifade eden gençler, bu rüyalarını sınırların kaldırılmasına kadar gerçekleştiremeyeceklerinin altını çiziyor. Filistinli gençler "Bütün bunlara rağmen bizler buradayız, Gazze’de yaşıyoruz ve ruhumuz çok güçlü. Yani, buyurun gelin, bizi keşfedin ve Gazze’yi destinasyonunuz yapın." diye konuşuyor.

BANKSY, BATI ŞERİA’YA İMZASINI ATTI

Geçtiğimiz günlerde gerçek kimliğini gizlemeyi tercih eden ve bu yönüyle efsane olan İngiliz sanatçı Banksy, Gazze Şeridi'ne gizlice girerek çok sayıda duvar resmi çizmişti. Filistinli gençler de Banksy’nin çizdiği duvarlarda parkur koşusu gerçekleştirdi.

Banksy, Gazze’de yaptığı çalışmaları gizlice kameraya alarak klip yapmış ve "Bu yıl bir değişiklik yapın, Gazze’ye gelin" diye çağrıda bulunmuştu. Banksy’nin klibini kısa sürede bir buçuk milyondan fazla kişi izledi.