Filistinli kadınların İsrail askeri kontrol noktalarında doğum yapmak zorunda bırakıldığı ifade edildi. Son 5 yılda 67 kadının kontrol noktasında doğum yaptığını kaydeden İngiliz merkezli İnterpal UK adlı insani yardım kuruluşu, kontrol noktalarındaki elverişsiz ortamdan dolayı 36 bebeğin doğumdan sonra hayatını kaybettiğini bildirdi.

Özellikle Gazze, Batı Şeria, Ürdün ve Lübnan’daki Filistinliler üzerine çalışmalara imza atan İngiltere merkezli ‘İnterpal UK’ adlı insani yardım kuruluşu, çok çarpıcı veriler paylaştı. Buna göre İsrail askeri kontrol noktalarındaki insani dramlar devam ediyor. Son beş yılda yasal prosedürler için bekletilen 76 kadın kontrol noktasında doğum yapmak zorunda kalırken, dünyaya gelen 36 bebek de gerekli tıbbi müdahalenin yapılmaması nedeniyle kontrol noktasında hayatını kaybetti. İsrailli askerler tarafından oluşturulan kontrol noktalarında bekletilerek acil tedavileri yapılamadığı için hayatını kaybedenlerin sayısının hızla arttığı ifade ediliyor. Batı Şeria’daki ana yolların yüzde dörtte üçünün ya kontrol noktaları ile İsrail’in kontrolü altında tutuluyor ya da tamamen kapatılmış durumda. İsrail, 2002'den bu yana ambulansları da kontrol noktalarında aramaya başladı. Bu aramalar Filistinli kadınların kontrol noktalarında doğum yapmasına sebep oluyor. Kontrol noktalarında uzun süre beklemek durumunda kalındığından İsrail içinde çalışma imkânı bulan Filistinliler zaman içinde bundan vazgeçiyor, kontrol noktasının öteki tarafındaki üniversitelerde okuyan Filistinliler de okullarını bırakmak durumunda kalıyor.

ON YILDA 20’DEN 8 MİLE DÜŞÜRÜLDÜ

Öte yandan İnterpal UK’ye göre Gazze’de bulunan 12 bin 207 balıkçının durumu da her geçen yıl zora giriyor. İsrail yönetimi tarafından Gazze’li balıkçıların denize açılma sınırlarında kısıtlamalar yapılıyor. 1994’de sahilden 20 deniz mili açılarak balık avına çıkan Gazze’li balıkçılara 2002’de 12 deniz miline kadar açılma izni verildi. 2014’de ise bu daha da kısıtlanarak sahilden ancak 8 mile kadar açılarak balık avlama imkanı tanındı.

FİLİSTİNLİLERE GÜNLÜK 70, İSRAİLLİLERE 300 LİTRE SU

25 yaş altındaki Filistinli kadınların yüzde 62’sinin işsiz olduğu ifade edilirken 2014 yılında gerçekleştirilen İsrail saldırısının Gazze halkına 55 milyon dolarlık tarımsal ürün kaybına neden olduğu bildirildi. Geçimini çoğunlukla tarımdan sağlayan Filistinlilerin kontrol noktaları ve bariyerler nedeniyle tarım arazilerine ulaşamaması da ayrı bir sorun. İşgal altındaki topraklarda suya erişim, hayatı zorlaştıran nedenlerin başında geliyor. Gazze bölgesinde bulunan suların yüzde 90’ının içebilir olmamasının yanı sıra Batı Şeria’daki suya erişim durumu şu şekilde: Batı Şeria’da yaşayan Filistinlilerde kişi başına 70 litre su erişimi söz konusu. Dünya Sağlık Örgütü’nün Batı Şeria’daki Filistinlilere önerdiği gündelik su miktarı 100 litre. İngiltere’de kişi başına günlük 150 litre su tüketimi olurken bu rakam Batı Şeria’da işgalci konumdaki İsraillilere kişi başına günlük 300 litreye çıkıyor.