Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunu ve görünümünü değiştirmedi. Fitch, yayınladığı son raporunda Türkiye'nin "BBB-" ile "yatırım yapılabilir" seviyede bulunan kredi notunu ve "durağan" not görünümünü teyit etti.

Raporda, Türkiye’de çözüm sürecinin sonlandırılması ve Suriye’de devam eden IŞİD saldırılarına dahil olması gibi unsurların risk olduğuna dikkat çekildi. Türkiye’de siyasi ortamın kötüleştiğini belirten Fitch, “İktidardaki AKP’nin meclis çoğunluğunu kaybettiği Haziran seçimlerinin ardından koalisyon kurulamaması ve Kasım'da belirlenen seçim için önemli belirsizlikler bulunmaktadır. Kamuoyu yoklamalarına göre Kasım seçimlerinde benzer bir sonuç elde edilebilir. Kürt barış sürecinin sonlanması ile ölüm haberleri gelmeye başladı. Gerilimin uzun süre devam etme riski bulunuyor. Öte yandan Türkiye’nin Suriye’deki IŞİD çatışmalarına dahil olma riski var” ifadelerine yer verdi.

“Yapısal reformlarda ciddi bir yavaşlama görülürken bunların ne zaman canlanacağı konusunda belirsizlikler var” diyen kuruluş, “Reformlarda yaşanan duraksamanın ardından AKP, 2014 yılında kapsamlı bir program açıkladı. Ancak bu sadece az bir oranda uygulandı ve seçim sonrası dönemde bu programa sahip çıkılıp çıkılmayacağı konusunda belirsizlikler var” değerlendirmesinde bulundu.

Reformlardaki yavaşlamaya rağmen, Türkiye ekonomisinin bu yılın ilk yarısında yüzde 3,1 oranında büyüdüğüne vurgu yapan kredi derecelendirme kuruluşu, “Harcamalardaki artış ve 2014’teki kuraklığın ardından tarım sektöründe yaşanan ilerleme büyümeyi canlandırdı. Yüksek frekanslı göstergeler, politik belirsizlik ve sıklaşan finansal şartlar, ekonominin 3. çeyrekte yavaşladığına işaret ediyor. Liradaki değer kaybı, tüketici güvenini düşürdü. Mart 2009’dan bu yana en düşük seviyeye gerilmesine neden oldu. Büyüme oranı, eşdüzey ülkelerden yüksek seyretmeye devam ediyor. Merkez bankası üzerindeki siyasi baskı daha az, ancak hala politika kredibilitesi üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor” görüşünü bildirdi.

Raporda, dış kırılganlıkların, Türkiye’nin kredi profili üzerinde belirleyici unsur olmaya devam ettiği ama kuruluşun son değerlendirmesinden bu yana bariz bir zayıflama yaşanmadığı ifade edildi.

Türkiye’nin net dış borcunun atmaya devam etttiği uyarısında bulunan raporda, “Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) 2015’in sonuna kadar yüzde 37.6’ya kadar ulaşabilir, Bunun yanında benzer ülkelerde bu oranın yüzde 6,9 olması bekleniyor. Düşük petrol fiyatları nedeniyle cari açığın 2014’teki yüzde 5,8’den yüzde 4,6’ya (2015) düşeceğini bekliyoruz. Cari işlemler ve borçlanma harici finansal kaynak oluşturma konusunda herhangi bir yapısal iyileşme işareti görmüyoruz” ifadelerine yer verildi. Kuruluş, 2015’te yüzde 7,1 seviyesinde olan enflasyonun yüzde 5’e düşmeyeceğini bildirdi ve bunun sebebi olarakta kurda yaşanan yüzde 30’luk değer kaybını gösterdi.

Döviz rezervlerinin Temmuz ayında 120,7 milyar dolara gerilediğini hatırlatan Fitch, "Türk şirketlerinin yabancı varlık pozisyonlarına yönelik belirsizlikleri ve finansman maliyetlerinin artması, kırılganlığın kaynağı olabilir" uyarısında bulundu.

Raporda, dış finansman açıklarından kaynaklanan gerilmeler, uzun süren politik belirsizliğin ekonomik performansı zayıflatması, öngörülebilir siyasi ortamın oluşması ve yapısal reformların hayata geçirilmesi gibi unsurların kredi notu üzerinde etkili olabileceği ifade edildi.