Alman Focus dergisi, Almanya'da aralık ayında ajanlık iddiasıyla gözaltına alınan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın eski danışmanı Muhammed Taha Gergerlioğlu hakkında hazırlanan iddianameyle ilgili detaylı bir haber yayımladı. “Erdoğan'ın gölge savaşçıları” başlığıyla verilen haber, Türk-Alman ilişkilerinde yaşanan ‘ajan krizinin' boyutlarının çok vahim olduğunu ortaya koydu.

Zaman Gazetesi'nin bugünkü sayısında yer alan haberde Focus'un aktardığı iddianameyle ilgili habere yer verildi. İddianameye göre, Alman istihbaratı Gergerlioğlu ve ekibi arasındaki telefon görüşmelerini uzun bir süre dinledi. Gergerlioğlu'nu görevlendiren kişinin MİT Müsteşarı Hakan Fidan olduğu ifade edilen iddianamede, Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı Köln'deki Ehrenfeld Camii'nin MİT üssü olarak kullanıldığı ileri sürüldü. MİT'in, imamlardan ‘Erdoğan karşıtlıları' hakkında bilgi istediği kaydedildi.

Focus dergisinin, iddianameye dayandırarak verdiği habere göre Fidan, Gergerlioğlu'nu 2011 yılında 25 bin Euro sermaye ile Almanya'ya gönderdi. Gergerlioğlu, Bad Dürkheim şehrinde yine ajan olarak çalışan Göksel G. isimli kişiyle birlikte sözde danışmanlık şirketi açtı. Wuppertal şehrinde ikamet eden Ahmet Duran Y. ve Göksel G. Gergerlioğlu'nun emrinde casusluk faaliyetinde bulunuyordu. Telefon kayıtlarına göre 2014'ün Nisan ayında Duran Y. Gergerlioğlu'nu aradı ve “Erdoğan karşıtı bir kişiyi Türkiye'ye girişinde çabucak bitirebileceğini” söyledi.

İddianamede Türk casusların, büyükelçilik ve konsolosluklarının yanı sıra seyahat acentelerinde, gazetelerde, bankalarda, camilerde ve otellerde görev yaptıkları ileri sürüldü. Otel ve bankalarda çalışan bazı Türk gençlerinin Almanya'da Cumhurbaşkanı Erdoğan için “tehlikeli görülen” bazı Türk vatandaşlarının şahsi bilgilerini MİT'e aktardıkları kaydedildi. Haberde de, “Alman istihbarat birimleri uzun yıllardır Hakan Fidan'ın ajanlarının saygısızca Almanya'da eylemlerde bulunduklarını biliyor, fakat buna rağmen NATO ortaklığına duyulan saygı dikkate alınıyor.” denildi. Dergi, “Erdoğan, muhaliflerine karşı Almanya'nın ortasında uluorta casusluk yapıyor.” ifadelerini kullandı.

HOCAEFENDİ'YE KOMPLO DEŞİFRE OLDU

İddianameye göre MİT'in, Fethullah Gülen Hocaefendi'ye kaset komplosu kurma hazırlığında olduğu da dinlemelere takıldı. Hessen Eyaleti Kriminal Dairesi tarafından dinlenen Gergerlioğlu ve ekibinin Hocaefendi hakkında “İşini bitirmek istiyoruz.” ifadesini kullandıkları kaydedilirken, sahte bir belge üreterek Hocaefendi'ye cinsel istismar iftirası atılması için aralarında anlaştıkları tespit edildi.

‘MAHKEMEYE GÖZDAĞI VERİLMEYE ÇALIŞILDI'

Alman Focus dergisi, haberinde Ankara'nın Gergerlioğlu'nun dava sürecini etkilemek için devreye girdiğini de öne sürdü. Haberde, duruşmada Gergerlioğlu'nun iddianamesi okunurken Karlsruhe Başkonsolosu Serhat Aksen'in ‘Destek için geldim.' sözleriyle mahkeme salonuna girdiği aktarıldı. Aynı şekilde adı açıklanmayan Ankaralı bir profesörün, avukat vasıtasıyla mahkeme hâkimine tutuklu bulunan kişinin Erdoğan'ın etkili bir danışmanı olduğunu belirterek mahkemeye ‘saçının teline bir zarar gelirse Erdoğan'ın hiddetini hissedecekleri' şeklinde gözdağı verdiği iddia edildi.