Alman Focus dergisi ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki kavga büyüyor. Dergi, “Erdoğan ve gölge savaşçıları” başlığıyla verdiği ve Almanya’da yakalanan biri Erdoğan’ın eski danışmanı olmak üzere üç MİT elemanı ile ilgili haberine, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından iki sayfalık bir açıklama geldiğini duyurdu. Fakat haberin tekzibi yönündeki talebin aksine “Erdoğan’ın basın bürosu Focus’a saldırıyor. Focus’un, Türk ajanları ilgili haberi Erdoğan’ı kızdırdı” başlığıyla yeni bir haber kaleme aldı.

Dergi, “Gönderilen iki sayfalık açıklama, haberin ahlak dışı olduğunu belirtiyordu. Erdoğan, şimdiye kadar kendisine eleştirel bakan gazetecilere karşı tavırlarıyla biliniyor. Erdoğan’ın hazzetmediği ya da beğenmediği gazeteciler ya mahkemelerde sürünüyor ya da hapse girdiler.” diye yazdı.

Erdoğan’ın dergiye baskı yaptığını ileri süren Focus dergisi, “Savcılığın bilgisi ve dosyalara dayanarak yaptığımız Türk casusluk faaliyetleri ile ilgili ilk haber, aslında Fransız basınında ve Anglo-Sakson ülkelerde büyük etki oluşturdu. Ancak daha büyük etkisi ise Erdoğan’ın ülkesinde oldu. Focus’un bu haberciliği Erdoğan’ın hiç ama hiç hoşuna gitmedi. Federal Savcılık üç MİT ajanı ile ilgili olarak casusluktan dava açmıştı. Dava açılan üçlünün başı Muhammed Taha Gergerlioğlu, savcılığa göre Erdoğan’ın güvendiği kişilerdendi. Karlsruhe’deki suçlama buydu ve devlet bilgilerine dayanıyordu.” şeklinde ifadeler kullandı.

Dergi ayrıca, “İki sayfalık bir açıklamaydı bu ve Erdoğan, böyle bir gazeteciliğin tolere edilemeyeceğini ve ahlaki olarak değerlendirilemeyeceğini söylüyordu. Erdoğan’a göre haber sadece Türkiye Cumhurbaşkanı’nı değil, Almanya’da yaşayan Türkleri de zan altında bırakıyordu. Erdoğan’a göre, Gergerlioğlu ona yakın biri değildi ve herhangi biriydi. Ayrıca, Türkiye de yasaların geçerli olmadığı bir yer değildi.” diye yazdı.

Erdoğan’ın “haber edep dışı” şeklindeki suçlamalarını reddeden Focus, bir süre önce yaptığı bir haber yüzünden New York Times’ın “terbiyesiz” ilan edildiğini hatırlattı. “Focus’un haberi Erdoğan’ın hoşuna gitmemiş” ara başlığını kullanan dergi, Erdoğan’ın kendi haberleriyle ilgili iki sayfalık bir açıklama gönderdiğini ve Erdoğan’ın basın bürosunun “oldukça sinirli olan büyükelçilik aracılığıyla” hem Focus hem de Focus Online internet sitesi üzerinde baskı yaptığını kaydetti.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi, konuyla ilgili olarak, “Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan hakkında ileri sürülen iddialar tümüyle gerçek dışıdır. Hayal ürünü iddialar eşliğinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra Almanya’da mukim masum Türk vatandaşlarını töhmet altında bırakan bir tablo çizilmesi, gazetecilik etiğiyle de bağdaşmamaktadır. Haberin üzerine bina edildiği Taha Gergerlioğlu adlı şahsın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile herhangi bir yakınlığı ya da ilişkisi söz konusu olmadığı gibi kendisinin herhangi bir resmi görevi de bulunmamaktadır.” açıklaması yapılmıştı.