Fransa Ulusal Meteoroloji Enstitüsü’nün 'aşırı sıcak' alarmı bugünden itibaren bir hafta boyunca etkili olacak. Birçok bölgede 40 derecenin üzerinde seyredecek sıcaklıklar, Fransızlara 2003 yazını hatırlattı. O dönemde aşırı sıcaklardan dolayı çoğu yaşlı olmak üzere Fransa'da 15 bin, Avrupa'da ise 70 bin kişi hayatını kaybetmişti.

Fransa’nın 30’a yakın bölgesinde verilen aşırı sıcak alarmı ülkeyi hareketlendirdi. Sıcaklar, ülke gündeminde birinci sıraya otururken soysal hayatı da olumsuz etkiliyor. Birçok ilde kriz masası oluşturuldu. Televizyon, radyo gazete ve sosyal medyada halk aşırı sıcakla mücadele için bilinçlendiriliyor.

EVLATLAR TATİLLERİNDEN TAVİZ VERMEDİ, YAŞLILAR HAYATINI KAYBETTİ

Fransa’da ağustos ayının tatil ayı olması sebebiyle resmi işler dahil olmak üzere gündelik hayat bile minimum seviyeye iniyor ve her işlem ağır aksak ilerliyor. 2003'te 1-15 Ağustos arasında etkili olan aşırı sıcaklara evlerinde kalan yaşlılar dayanamamıştı. Sağlık çalışanlarının da tatilde olması sebebiyle ölü sayısı 15 bine yükselmişti. Hatta çocukların tatillerinden taviz vermedikleri için yaşlı anne-babalarını ölüme terk etmelerinde dolayı Fransa’da "Ne oldu bize, değerlerimizi kaybettik" gibi tartışmalar yaşanmıştı. Cesetleri koyacak morg bulunamayınca soğuk hava depoları kullanıldığında facianın boyutları ortaya çıkmıştı. Yüzlerce cenaze, sahiplenilmediği için devlet tarafından defnedilmişti.

SAĞLIK BAKANLIĞI ÇAĞRI VE TAVSİYELERDE BULUNDU

Fransa Sağlık Bakanlığı 2 sayfalık önlem bildirisi yayınlarken, herhangi bir olumsuzluğa karşı (0 800 06 66 66) numaralı acil arama hattının ücretsiz olarak aranabileceğini duyurdu. Bakanlık; hastanelerin, huzur evlerinin, itfaiye birimlerinin ve sağlık çalışanlarının yüksek alarm seviyesine getirildiğini açıkladı. Okul yöneticileri ve işverenlerden, sorumlulukları altında olanların güneş altında kalmalarını sağlamaları istendi. Yalnız yaşayanlar, 4 yaşın altında çocuklar, hamile kadınlar ve 65 yaş üzeri insanların yüksek risk altında oldukları için çevresindekilerin çok dikkatli olması gerektiği vurgulandı.

Sağlık Bakanlığı'nın tavsiyeleri:

-Yaşlılardan uzun süre haber alınamazsa evlerine gidilmeli
-İş yerleri ve açık alanda çalışanlar azami dikkatli olmalı
-Yakınlarınızla birlikte kalmaya çalışın
-Kaldığınız alan havadar olsun, mümkünse serin alanlarda yürüyün
-Vantilatör, klima gibi aletler tedarik edinin
-Güneşe açık alanların üzerini kapatın, güneşe çıkmaktan kaçının
-Sık sık su için (günde en az 3 litre)
-Meyve tüketin
-Kesinlikle alkol almayın
-Soda ve şekerli içeceklerden kaçının
-Sık sık duş alın