Fransa Başbakanı Manuel Valls, Ocak ayında Paris’teki terör saldırılarından sonra Fransa’yı hedef alan 5 terör saldırısının daha son anda önlendiğini açıkladı.

France İnter radyosuna konuşan Valls, "Çok sayıda saldırı girişimi başarısızlıkla sonuçlandırıldı. Villejuif’i hedef alan saldırı girişimi ile birlikte 5 terör saldırısı önlendi.’’ ifadelerini kullandı. Fransa Dış Güvenlik Genel Direktörü Bertrand Bajolet da son aylarda altı terör saldırısının başarısızlığa uğratıldığını aktarmıştı.

Başbakan Valls, Fransa’nın hiçbir zaman bu denli büyük bir terör tehdidiyle karşı karşıya kalmadığını vurguladı. Fransa’da yaşayan bin 573 kişinin terör örgütlerine katıldığını söyleyen Valls, Bunların 442’sinin halen Suriye’de olduğunu ifade etti. Fransa Başbakanı Valls, 97 kişinin de bu ülkede hayatını kaybettiğini belirtti.

Fransa’da aşırılık yanlılarının güvenlik birimlerine bildirilmesi için İçişleri Bakanlığı tarafından kurulan ihbar hattına da şimdiye kadar 2 bin 600 çağrı geldiğini söyleyen Valls, bunların 630'u ile ilgili hukuki sürecin devam ettiğini kaydetti.

Tehdidin sadece Fransa’ya değil bütün Avrupaya yönelik olduğuna da dikkat çeken Manuel Valls, 2012 yılından itibaren 3 bin ila 5 bin Avrupalının savaş için Suriye’ye gittiğini kaydetti. Bu sayının 10 bini bulabileceği uyarısında bulundu.

Valls, Fransa’nın artan terör tehdidiyle mücadele etmesi için mecliste görüşmeleri devam eden istihbarat yasasının gerekliliğine dikkat çekti. Son istihbarat yasasının 1991’de çıkarıldığını kaydeden Fransa Başbakanı Valls, günün şartlarına göre yeniden düzenlenecek kapsamlı bir istihbarat yasasına ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.