Türk toplumunun yoğun olarak yaşadığı Fransa’nın Colmar şehrinde Belediye Meclis Üyesi Yavuz Yıldız Facebook sayfasında yaptığı bir paylaşım yüzünden Colmar Belediye Başkanı Gilber Meyer tarafından uyarıldı.

Şırnak Silopi’deki mayın saldırısında akrabası Muhammed Onur Demir’i kaybeden Fransalı Türk siyasetçi Yavuz Yıldız, Facebook sayfasında “PKK terörünü kınamak ve şehit aileleriyle dayanışma göstermek” amacıyla Colmar’daki seçmenlerine pencerelerine Türk bayrağı asma çağrısı yaptı. Yıldız’ın bu paylaşımı üzerine Nicolas Sarkozy’nin başkanlığını yaptığı Cumhuriyetçiler partisinde birlikte görev yaptığı Yves Hemedinger tepki gösterdi.

Colmar Belediye Başkanı Gilbert Meyer Yıldız’a resmi bir ihtar mektubu gönderdi. Meyer, mektupta şu ifadeleri kullandı: “Son çağrınız cumhuriyetin tarafsızlık ilkesiyle örtüşmüyor. Ne ben ne de çalışma arkadaşlarım bu paylaşımızdan dolayı memnun değil. Yaptığınız görev ile yaptığınız çağrılar arasında bir uyumsuzluk var. Benzer bir çağrıyı ikinci kez yapmanız halinde size Fransa Cumhuriyeti’nin seçilmiş bir üyesi kimliğiniz ile dini mesaj barındıran paylaşımları yapan kimliğiniz arasında bir tercih yapmanızı isteyeceğim.”

Konuyu haberleştiren L’Alsace gazetesi, Meyer’in mektubunda iki kritik hata bulunduğunu belirterek, “Eğer Belediye Başkanı Meyer Türk toplumu ve İslam dinini komik bir şekilde birbirine karıştırmıyorsa, Yıldız’ın çağrısında hiçbir dini mesaj bulunmuyordu. Ayrıca, Yıldız memur olmadığı için Meyer’in savunduğu gibi siyasi konularda taraf tutmama gibi bir zorunluluğu bulunmuyor.” ifadelerini kullandı.

Cihan Haber Ajansı'nın ulaştığı Yıldız, şu anda konuşmayı tercih etmediğini ve en kısa zamanda basın açıklaması yapacağını belirtti.

BÖLGE HALKI TEPKİLİ

Yavuz Yıldız, 2014 yerel seçimlerinde Colmar Belediyesi yönetimine seçilmişti. Colmar’da Yıldız’ın seçmenleri, Belediye Başkanı Gilbert Meyer’in seçim döneminde birlikte cami ziyaretleri yaptığını hatırlatıyor. Colmarlı Türk seçmenler, teröre karşı dayanışma göstermenin “dini bir mesaj” olmadığını da vurguluyor.

Yıldız, Şırnak’ın Silopi İlçesi’nde 9 Eylül’de çıkan ve 3 kişinin öldüğü olaylarda şehit olan polis memuru Muhammet Onur Demir’in akrabasıydı. Yıldız’ın Colmar’daki vatandaşlara Türk bayrağı asma çağrısını Demir’in şehit olmasının ardından paylaştığı öğrenildi.