Fransa'da gazeteciler, Mayıs ayında Ulusal Meclis'te kabul edilip bugün yürürlüğe giren istihbarat yasasının iptali için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurdu.

Yargı Gazetecileri Federasyonu'na (APJ) üye 180 gazetecinin imzasıyla yapılan başvuruda, yasanın haber alma özgürlüğüne müdahale olduğu vurgulandı. İstihbarat yasasını AİHM'ye taşıyan ilk başvuruyla ilgili APJ'nin sitesinden yayınlanan açıklamada "Bu yasa gazetecilerin haber kaynaklarını saklama haklarına ve özgürlüklerine müdahale ediyor." ifadeleri kullanıldı. Açıklamada hükümetin telefon dinleme ve şahıslarla ilgili veri toplama yönünde attığı adımın demokratik toplumun bilgi edinme hakkının ihlali olduğu savunuldu. Ayrıca gazetecilerin haber takibi ve haber kaynaklarının gizli olduğu hatırlatıldı. Çıkan yeni istihbarat yasasıyla oluşacak ihlallerin en büyük mağdurlarının gazeteciler olacağına da dikkat çekildi.

Hükümetten yapılan açıklamada ise yasanın hiçbir gazeteciyi, gazetecilik mesleğinden dolayı takip etmeye müsaade etmediği savunuldu. Ancak Fransız medyası, yasada kişisel posta kutularının takibini sınırlayacak hiçbir unsurun bulunmadığına dikkat çekiyor. Gazetecilere gizli bilgi ulaştırmanın yeni yasayla tehlikeli bir hal aldığı vurgulanıyor.

Cumhurbaşkanı François Hollande, Fransa Ulusal Meclisi'nde kabul edilen yasa tasarısını, özel yaşama saygı ilkesinin ihlal edildiği eleştirileri sonrası Anayasa Mahkemesi'ne taşımaya karar vermişti. Mahkeme geçtiğimiz haziran ayında verdiği kararda, yasanın istihbarat servislerine acil durumlarda hükümetin izni dışında operasyon yapma yetkisi veren maddesi dışında anayasaya uygun olduğuna hükmetmişti.

Ocak ayında Paris'i kana bulayan terör saldırıları sonrası harekete geçen hükümet yeni istihbarat yasasını hazırlayarak meclise sunmuştu. Bugün yürürlüğe giren yasa, istihbarat birimlerine terör şüphesi olan bir kişi hakkında yargı kararı olmaksızın ya da şüpheli hakkında herhangi bir soruşturma olmadan teknik takip imkanı veriyor.