Fransa'nın Strasbourg şehrinde dün toplanan 200 kadar gösterici, Çin’in Şincan Uygur özerk bölgesinde Müslümanlara yapılan baskıları protesto etti. Yürüyüş sırasında göstericilerle bir grup PKK sempatizanı arasında çıkan arbedeye ise polis sert şekilde müdahale etti.

Strasburg Cumhuriyet Meydanı'ndan başlayan yürüyüş polis korteji eşliğinde Avrupa Konseyi'ne ve oradan da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadar devam etti.

Yürüyüşe küçük oğlu Azat ile birlikte katılan Fransa-Uygur Derneği Başkanı Erkin Albimit yıllardan beri Çin’in Uygurlara uyguladığı baskının özellikle Ramazan ayında ve dinlerini yaşamak isteyenlere karşı arttığını ifade etti. Erkin Albimit’in oğlu Azat ise Uygur çocuklarının dramını anlatan bir şiir okudu.

"BİR CHARLİE OLAMADIK"

Yürüyüşü organize edenlerden Gülgün Ağır, "Sosyal medyada küçük bir çocuğun ölümü gördükten sonra çok etkilendim sonra bu inisiyatif almaya karar verdim, burada zulme maruz kalan insanların sesini duyurmaya çalışıyoruz." dedi

Strasbourg’da dernek yöneticiliği yapan Semra Boz ise "Ne yazık ki bir Charlie olamadık, Strasbourg ve çevresinde yaşayan yüz binlerce Türk vatandaşı olmasına rağmen burada toplanan kalabalık çok az. Yine de biz elimizden geleni yapıp sesimizi duyurmaya çalıştık." şeklinde konuştu.

POLİS, ARBEDEYE MÜDAHALE İÇİN BİBER GAZİ KULLANDI

Grupi Avrupa Konseyi önünde PKK sempatizanlarının yaklaşık 3 senedir nöbet tuttuğu standın önünden geçerken arbede yaşandı. Çıkan arbedede polis biber gazi kullandı ve göstericilere sert müdahalede bulunarak iki kişiyi gözaltına aldı. Kadın ve çocuklar biber gazından yoğun etkilendi, müdahale sonrasında fenalık geçirenler oldu.

Organizatörler güzergâhta iki grup arasında yaşanabilecek bir sürtüşme olabilme ihtimaline karşı polisin yeterli önlem almadığını bu sebeple olayların büyüdüğünü öne sürdü.

Gösteriye destek için Paris’ten katılan Objectif21 derneği başkanı Tahsin Tek "PKK standının önünde bulunan Öcalan posterine bir kişi tükürerek tekme attı, sonra ortadan kayboldu." diyerek bu olayın planlı bir provokasyon olabileceğini söyledi.