Fransa'nın başkenti Paris, IŞİD ile mücadele konusunda düzenlenen uluslararası konferansa ev sahipliği yaptı. Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius'un ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu temsil etti. Fabius, Cumhuriyet gazetesinin MİT TIR’larıyla mühimmat taşındığına ilişkin yayınladığı görüntüleriyle ilgili soruya "IŞİD'e silah gönderme gibi bir durum söz konusu olamaz" şeklinde cevap verdi.

Toplantı sonrası düzenlenen basın toplantısında konuşan Fabius, MİT TIR'ları ile ilgili Fransız televizyonu Canal+ muhabirinin sorusuna cevap verdi. Fabius, "Fransa için ve meslektaşım (ABD Dışişleri Bakan Yardımcısını göstererek), düşmanımız olan IŞİD'e silah gönderme gibi bir durum söz konusu olamaz. Kaldı ki bu terörist olduğu kabul edilmiş bir gurup." ifadelerini kullandı.

Bacağı kırılan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’in yerine toplantıya katılan ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Antony Blinken ise soruyla ilgili Türkiye'den Suriye'ye, Suriye'den Irak'a yabancı savaşçı ve silah geçişini engellemek için ortak mücadeleye odaklandıklarını söyledi. Blinken, bu mücadeleye Türkiye'nin de dahil olduğunu aktardı. ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı, ''Eğer bugünü konuşacak olursak, bazı ilerlemeler kat ettiğimizi söyleyebiliriz. Ancak, açıkçası hala yapmamız gereken çok şey var.'' diye konuştu.

Bakanlar düzeyinde gerçekleştirilen IŞİD'le Mücadele Uluslararası Koalisyonu'nda Irak ve Suriye'deki son durumun ele alındığı belirtildi. Toplantıda, koalisyon güçlerinin operasyonu, mültecilerin güvenliği, etnik ve dini nedenlerden dolayı mağdur olanlar ve Suriye ve Irak'ta kültürel mirasın korunmasının gündeme geldiği öğrenildi.

Irak Başbakanı Haydar Al Abadi, Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ve telekonferansla katılan Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya Çavuşoğlu'nun yanı sıra, Almanya, Suudi Arabistan, Avusturalya, Bahreyn, Belçika, Kanada, Danimarka, İspanya, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, İtalya, Ürdün, Kuveyt, Norveç, Yeni Zellanda, Hollanda Katar ve İngiltere'nin dışişleri bakanları katıldı.