Fransa eski İçişleri Bakanı Claude Gueant'ın, sahtecilik ve vergi kaçırma suçlarından yargılanacağı bildirildi. Gueant, ifadesinin ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Eski İçişleri Bakanı Gueant, 2007 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde usulsüzlük yapıldığı iddiaları sonrası açılan soruşturma sebebiyle önceki gün sabah gözaltına alınmıştı. 30 saatlik gözaltı sonrası dün akşam saatlerinde hakim karşısına çıkan Gueant hakkında; sahtecilik, vergi kaçırma ve kara para aklama gibi suçlarından soruşturma açılmasına karar verildi.

Yargılamanın, 2008 yılında eski İçişleri Bakanı’nın hesabına yatırılan 500 bin Euro ile ilgili olduğu belirtiliyor. Para, 2013 yılında Claude Gueant’ın evinde yapılan arama sonrası ortaya çıkmıştı. Eski bakan, paranın kaynağı olarak eşinin, Hollandalı ressam Andries Van Eertvelt'a ait tablolarının satışını göstermişti. Tabloları satın alan kişinin de Malezyalı avukat Sivajothi Muthiah Rajendram olduğunu açıklamıştı. Ancak yapılan incelemede tabloların edebileceği en yüksek miktarın 140 bin Euro olduğu belirtiliyor. Eski bakanın ifadesini şüpheli bulan Fransız yargısı, tabloları satın aldığı söylenen Rajendram'ın ifadesinin alınması için de Malezya polisi ile irtibata geçilmesine karar verdi.

Claude Gueant’ın avukatı Philippe Bouchez el-Ghozi de mahkemenin yargılama kararının tablolarla ilgili olduğunu doğruladı. Müvekkili ile ilgili soruşturma kararının 2007 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde usulsüzlük yapıldığı iddialarıyla bir ilgisinin bulunmadığını kaydetti. Hakim karşısına çıkan 70 yaşındaki eski İçişleri Bakanı, 30 saatlik gözaltı sonrası adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Son gözaltıyla Claude Gueant, içişleri bakanlığı görevini devrettiği 2012 yılından sonra 3’üncü kez gözaltına alınmış oldu. Daha önce, dönemin İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy’nin müsteşarı olarak görev yaptığı 2002-2004 yılları arasında adının karıştığı yolsuzluk nedeniyle gözaltına alınmıştı. Son olarak da Adidas firmasının satışı ile ilgili açılan yolsuzluk davasında geçtiğimiz yıl gözaltına alınmıştı.

Sarkozy'ye yakınlığı ile bilinen Claude Gueant, 2007 seçimlerinde Nicolas Sarkozy'nin seçim kampanyasının başında bulunuyordu. Sarkozy'nin seçim kampanyası ile ilgili soruşturma, Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi'nin kampanyaya usulsüz para aktardığı iddiaları sonrası başlatılmıştı. Sarkozy ile Kaddafi arasındaki bağlantıyı sağladığı iddia edilen Lübnan asıllı işadamı Ziyad Takiyeddin, Kaddafi’nin 2007 yılında Sarkozy’nin seçim kampanyasına 50 milyon Euro yardım ettiğini iddia etmişti. Ayrıca Sarkozy’nin 2007 yılında Fransız kozmetik devi L'Oreal'in vârisi Liliane Bettencourt'tan yasa dışı bağış aldığı da iddia ediliyor.