Fransa Başbakanı Manuell Valls'ın Şampiyonlar Ligi finalini izlemek için Berlin'e Başbakalığa ait uçakla gittiğinin ortaya çıkması tartışmalara sebep oldu. Elabe şirketi tarafından gerçekleştirilen ankette Fransızların yüzde 77'si Valls'ın maça gitmek için Başbakanlık uçağını kullanmasını 'şok olduk' ifadeleriyle değerlendirdi.

Hafta sonu Sosyalist Parti (PS) kongresinin gerçekleştiği Poitiers şehrini terkederek iki oğluyla Barcelona ile Juventus arasında oynana Şampiyonlar Ligi finalini izlemeye giden Valls'ın Başbakanlığa ait Falcon tipi uçağı kullandığı ortaya çıktı. Valls Pazar sabahı yeniden Poitiers'e geri döndü.

'BAŞBAKANLIK: RESMİ BİR ZİYARET'

Başbakan Valls, ziyaret ile ilgili davetin UEFA Başkanı Michel Platini'den geldiğini söyledi. Başbakanlıktan yapılan açıklamada, Valls'ın programında yazmayan ziyaretin resmi bir ziyaret olduğu savunuldu. Eleştirilere cevap veren Başbakan Manuel Valls da UEFA Başkanı Michel Platini'nin daveti üzerine Berlin'e gittiğini açıkladı. Platini ile Fransa'da düzenlenecek Avrupa 2016 Şampiyonası ile ilgili görüşme gerçekleştirdiğini aktardı.

Manuell Valls'ın ifadelerini doğrulayan Platini, ''Başbakanlıktan arayarak Manuel Valls'ın benimle başbaşa görüşmek istedi.'' ifadelerini kullandı. Valls'ın kendisiyle UEFA 2016 organizasyonunu ve FİFA krizinden sonra futbolun son durumunu görüşmek istediğini kaydetti.

'MUHALEFET: AHLAKİ DEĞİL'

Valls'ın Başbakanlık uçağını kullanmasına muhalefetten sert tepki geldi. Nicolas Sarkozy döneminin Aile Bakanı ve AP milletvekili Nadine Morano, ''Tabi yabancı bir ülke ekibini desteklemek için Berlin'e gitmenin bir aciliyeti var'' diye eleştirdi. Ana Muhalefet Partisi Cumhuriyetçiler(PR) Milletvekili Thierry Mariani de Fransa Başbakanı'nın iki yabancı ekip arasındaki maçı izlemek için devlet imkanlarını kullanmasının ahlaki olmadığını söyledi.

'BAŞBAKAN TUTARI GERİ ÖDESİN'

Valls'ın Başbakanlık uçağıyla Berlin'e gidiş-dönüş tutarının 20 bin Euro olduğu belirtildi. Le Parisien gazetesinin düzenlediği ankete katılanların yüzde 90'ı, Valls'ın bu tutarı geri ödemesi gerektiğini savundu. Başbakanlık kaynakları, ziyarette delegasyonda yer alan ekibin yanı sıra 12 kişilik yer kaldığını, Valls'ın çocuklarının ayrı bir masarafa neden olmadığını açıkladı.

13 Ağustos 1962 İspanya doğumlu olan Manuel Valls'ın fanatik Barcelona taraftarı olduğu biliniyor.