Fransa’da 2013 yılında gözaltına alınan muhalif Kazak işadamı Muhtar Ablyazov’un iadesine karar verildi. Kazakistan’da bir dönem enerji bakanlığı görevinde de bulunan Muhtar Ablyazov'un üçüncü bir ülkeye gönderilmesi gündemde. Ablyazov’un sahibi olduğu Bank Turan Alem (BTA) bankasından yaklaşık 6 milyar doları zimmetine geçirdiği iddia ediliyor. Ablyazov’un Ukrayna ya da Rusya’ya gidebileceği ifade ediliyor. Kazakistan’da hakkında arama kararı olan muhalif işadamı, Temmuz 2013 yılında Fransa’nın güneyinde yakalanmıştı. 2011 yılında İngiltere iltica eden Ablyazov, 2012 yılında izini kaybettirmişti.

2013 yılında ise Muhtar Ablyazov’un eşi Alma Şalabayeva ve 6 yaşındaki kızı sahte pasaport bulundurduğu gerekçesiyle İtalya’dan sınırdışı edilmişti. Daha sonra Alma Şalabayeva’nın pasaportunun yasal ve geçerli olduğu ortaya çıkmıştı.

Muhaliflerin safına geçen eski bakan Nursultan Nazarbayev yönetimini eleştirmişti. İşkence gördüğünü iddia eden Ablyazov, Kazakistan’da daha fazla kalmamak için 2011 yılında sığınma başvurusuyla İngiltere’ye gitmişti. Ancak finansal durumu konusunda yalan ifade verdiği anlaşılan Ablyazov, İngiltere’den İtalya’ya geçmişti.