Fransa'nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Eski Bakanı ve Paris Milletvekili Pierre Lellouche, 1 Kasım seçimlerine sayılı günler kala İpek Medya Grubu'na yapılan polis baskınının endişe verici olduğunu söyledi.

Cihan Haber Ajansı'na konuşan Pierre Lellouche, "Uzun zamandan beri Türkiye’de medya kuruluşlarına, gazetecilere ve gazetelere yönelik korkutma, yönetime el koyma uygulamaları devam etmekte. Bunlar çok endişe verici ve bu durumu kınıyoruz." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de İpek Medya'ya yönelik polis baskınından önce de basını hedef alan birçok olay yaşandığını, gazetecilerin tutuklandığını hatırlatan Fransız siyasetçi, iktidarın giderek sertleşen uygulamalarının başta Türkiye'nin dostları olmak üzere tüm Avrupalıları endişelendirdiğini kaydetti. Türkiye'de yaşananları çok dikkatı bir şekilde takip ettiklerini vurguladı.

Bunun Türkiye demokrasisi için iyi bir sinyal olmadığını da kaydeden Fransa'nın eski AB Bakanı, "Hepsiyle aynı görüşte olmasanız da demokrasilerde her zaman özgür basına ihtiyaç vardır. Eğer modern bir ülkede basın susturulursa iyi bir demokrasiden söz edemeyiz." dedi. Türkiye'de basını hedef alan bu saldırıların bir an önce sonlandırılması temennisinde bulundu.

BASKILAR TÜRKİYE'Yİ AB ÜYELİĞİNDEN UZAKLAŞTIRIYOR

Ana muhalefet partisi Cumhuriyetçiler'in Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcılığı görevini de yürüten Lellouche, AB’ye üye olmaya çalışan Türkiye’de İpek Medya Grubu'na yapılan baskının Avrupa değerlerine tamamen aykırı olduğuna dikkat çekti. Pierre Lellouche, "Basın özgürlüğünü hedef alan saldırılar Avrupa Birliği’ne üyelik ile uyuşmamaktadır. Bence Erdoğan ve onun hükümeti bunun bilincinde." ifadelerini kullandı. Paris Milletvekili, Türkiye’nin AB üyeliğin üyelik kriterlerine ve yasalara saygılı olunmasından geçtiğini hatırlattı. Üyelik için yürütülen müzakerelerin de Türkiye’nin AB'nin demokrasi normlarına yakınlaşması, aynı değerleri paylaşması anlamına geldiğini söyledi. Basın özgürlüğünün kısıtlanması, gazetelere yönelik baskılar Türkiye’yi AB üyeliğinden güçlü şekilde uzaklaştırdığı uyarısında bulunan Pierre Lellouche, ne kadar uzaklaşırsa Türkiye'nin AB üyeliğinin de o kadar karışık bir hal alacağını hatırlattı.

AVRUPA BASKI ALTINDA

Türkiye’de medyayı hedef alan baskına yurtdışından gelen tepkilerin de yetersiz olduğunu savunan Fransız bakan, bunun nedeni olarak da Avrupa’nın mülteci kriziyle karşı karşıya olmasını gösterdi. Bu durumun Avrupa üzerinde baskı oluşturduğunu iddia eden Lellouche, bunun son olarak Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Türkiye ziyaretinde de görüldüğünü aktardı.

Türkiye ile Avrupa'nın birlikte çalışmaya devam etmesi gerektiğini vurgulayan Pierre Lellouche, ancak bunun demokrasi temelinde olması gerektiğini hatırlattı. Türk halkının da Avrupa'daki diğer halklar gibi demokrasi ile yönetilme hakkı olduğunu kaydeden Lellouche, modern ve Müslüman bir ülke olan Atatürk Türkiye’sinin bunu kanıtladığını kaydetti.