Fransa, aşırı zayıf mankenlerin çalışmasına yasak getiriyor.

İktidardaki Sosyalist Parti (PS) Milletvekili Olivier Veran'ın hazırladığı yasa tasarısına Sağlık Bakanı Marisol Touraine da destek verdi. Olivier Veran'ın verdiği değişiklik teklifinde, "Yetersiz beslenen mankenlere yasak getirilsin" denildi. Yasanın amacının yeme bozukluğu sendromu hastalığı anoreksiyanın önüne geçmek olduğu kaydedildi.

Değişiklik teklifine destek veren Sağlık Bakanı Tourain, "Mankenler iyi beslenmek ve kendilerine bakmak zorunda. Bu, rol model olarak mankenleri gören genç kızlara verilebilecek önemli bir mesajdır." ifadelerini kullandı.

Aynı zamanda nörolog olan Olivier Veran'ın hazırladığı değişilik teklifiyle manken ajanslarına her bir manken için Vücut Kitle Endeksi'nin normal olduğuna dair sağlık raporu almayı zorunlu hale getiriyor. Ayrıca anroreksiyayı özendiren internet sitelerinin de yasaklanması isteniyor. Değişiklik teklifinde yasaya uymayanlara da 6 ay hapis ve 75 bin Euro kadar da para cezası verilmesi öngörülüyor.

Fransa'da yeme bozukluğu sendromu hastalığından muzdarip 40 bine yakın insanın olduğu belirtiliyor. Hastalığa yakalananların yüzde 90'ını ise ergenlik çağındaki gençler oluşturuyor.